ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВМінекології: Сортування сміття лише призводить до забруднення довкілля

Мінекології: Сортування сміття лише призводить до забруднення довкілля

Сортування сміття повинне відбуватися не вдома, а на спеціально облаштованих майданчиках.

Про це заявив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, коментуючи проект Національної стратегії поводження з відходами та ситуацію щодо утилізації побутових відходів в Україні.

«Свого часу в Європі побутові відходи сортувалися вдома, оскільки була відсутня спеціальна техніка, яка б дозволяла це робити у спеціальних точках, - пояснює міністр. – Сьогодні в Україні багато хто говорить, що побутові відходи треба роздільно збирати та віддавати у різних пакетах на утилізацію, однак я прихильник запровадження сортувальних ліній на місцях видалення відходів», - зазначив міністр.

Змагаючись за сортування сміття, ми лише стимулюємо забруднення повітря вихлопними газами, зазначає Остап Семерак. 

«Припустімо, ми в Києві запропонували би сортувати сміття, як в Мюнхені – у шість окремих пакетів, кожен господар повинен зібрати всі відходи у різні пакети, а потім віднести їх у різні контейнери, - пояснює міністр. -  Справа у кількості машин, які будуть приїздити, щоб все це вивезти… А транспорт вважається одним з найбільших забруднювачів повітря в українських містах», - додав урядовець.

В Україні 95% побутових відходів вивозиться на полігони, нагадав Остап Семерак.

«В нашій країні вкрай мало сортувальних ліній, - наголошує міністр. - І хоча інвестори готові будувати такі підприємства – не один рік оббивають пороги місцевих органів влади – віз досі не зрушив з місця».

Мінприроди зацікавлене у ефективній організації місць видалення відходів, наголосив Остап Семерак. «Вся процедура з сортування і переробки повинна бути екологічно-безпечною і сприяти сталому, раціональному використанню ресурсів, - впевнений голова відомства. - Є надія, що закон, який до кінця року буде передано до Верховної Ради, змінить ситуацію».

 

 
Коментарі (0)