ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Міненерго пропонує механізм використання газу замість вугілля для ТЕС та ТЕЦ

Міненерго пропонує механізм використання газу замість вугілля для ТЕС та ТЕЦ

Передбачається переведення ТЕС на газ не на постійній основі, а лише у разі потреби через брак на складах основного проектного палива – вугілля.
Для забезпечення проходження опалювального сезону Міністерство енергетики ініціює ухвалення розпорядження Кабміну щодо впровадження ТЕС та ТЕЦ допоміжної послуги із закупівлі газу, про це розповіла пресслужба міністерства.
 
Передбачається переведення ТЕС на газ не на постійній основі, а лише у разі потреби через брак на складах основного проектного палива – вугілля.
 
"Це не означає, що ми переводимо всі наші ТЕС і ТЕЦ на газ. Механізм, який буде імплементований, передбачає використання газу тільки для того обсягу потужностей, що генерують, якого може не вистачати в певний момент", - йдеться в повідомленні.
 
Проєкт постанови передбачає можливість переведення вугільних ТЕС та ТЕЦ на спалювання 100% газу.
 
У Міністерстві стверджують, що влада не хоче допустити повторення ситуації, що сталася минулої зими, коли держкомпанія "Центренерго" використала газ для виробництва електроенергії і не мала коштів, щоб розрахуватися за нього, оскільки не було передбачено відповідного механізму.
 
Також у Міненерго зазначають, що у грудні очікуються постачання близько 1,95 млн тонн українського та імпортного вугілля. Заплановане споживання очікується на рівні близько 1,7 млн ​​тонн.
 

При цьому, попри поступове накопичення вугілля на складах енергогенеруючих підприємств, запаси, нагадаємо, залишаються дуже далекі навіть від гарантованих мінімумів. Так, до 14 грудня, за даними Міненерго, на українських ТЕС знаходилося 459,6 тисячі тонн вугілля, що майже втричі менше, ніж на аналогічну дату минулого року (1314,8 тисячі тонн), але все ж таки на 18% більше, ніж на початок грудня (388,3 тисячі тонн). 

 
Коментарі (0)