ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаМіненерго пропонує створити "чорний список" учасників ринку і санкції

Міненерго пропонує створити "чорний список" учасників ринку і санкції

Міністерство енергетики ініціювало впровадження “чорного списку” для "недобросовісних" учасників ринку електроенергії
Міністерство енергетики ініціювало впровадження “чорного списку” для "недобросовісних" учасників ринку електроенергії - із тимчасовою забороною їм торгів на електронних аукціонах за двосторонніми договорами, після обвалу цін на ринку, про це повыдомила пресслужба міністерства.
 
Пропонується посилити відповідальність за "порушення договірних умов" для учасників ринку електроенергії. Міненерго для цього хоче внести зміни до Регламенту організації та проведення електронного аукціону з продажу електричної енергії на Українській енергетичній біржі.
 
"Буде запропоновано ввести перелік систематичних порушників договірних зобов’язань (так званий Black List), який тимчасово обмежуватиме їм доступ до торгів на електронних аукціонах за двосторонніми договорами", - говориться у повідомлені.
 
Напрацювання будуть представлені на засіданні аукціонного комітету, яке відбудеться сьогодні 9 липня 2021 року.
 
Також вказано, що до Міненерго із запитами щодо запровадження таких змін звернулись ДП “Гарантований покупець” та Українська енергетична біржа.
 
Розроблені зміни, вказують у Міненерго, спрямовані на стабілізацію ситуації на ринку електричної енергії.
 
"Слід зазначити, що зараз спостерігається ситуація спотворення ціноутворення на організованих сегментах ринку, про що свідчить періодичне падіння ціни на електричну енергію нижче собівартості її виробництва навіть найдешевшою атомною генерацією. Також останнім часом спостерігаються маніпуляції і на ринку двосторонніх договорів", - зазначили у міністерстві.
 

За даними Міненерго, окремі трейдери та електропостачальники, які уклали двосторонні договори на купівлю електроенергії за результатами електронних аукціонів, "не виконують взяті на себе зобов’язання щодо купівлі електроенергії в обсягах і за цінами, відповідно до договору, та порушують умови оплати за відпущену електричну енергію". "Ця ситуація призводить до погіршення фінансово-економічного стану виробників електричної енергії, ускладнює планування їх виробничої діяльності, зокрема, визначення та формування необхідних запасів палива. Своєю чергою, це ускладнює підготовку енергогенеруючих підприємств до проходження осінньо-зимового періоду та створює загрозу безпеці постачання електричної енергії споживачам", - зазначили у профільному міністерстві. 

 
Коментарі (0)