ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГМін'юст продає в'язницю в Ірпені

Мін'юст продає в'язницю в Ірпені

Міністерство юстиції України виставляє на аукціон Ірпінський виправний центр №132

 

Міністерство юстиції України виставляє на аукціон Ірпінський виправний центр №132. Понад вісім гектарів землі інвестори зможуть купити вже скоро.

Ірпінський виправний центр розташований в двох кілометрах від Києва. Останніх в'язнів звідси вивезли майже два роки тому, і з тих пір територія більш ніж 8 гектарів варто в запустінні. Заступник міністра юстиції України Олена Висоцька розповідає в новинах «Сегодня» на каналі «Україна»: "Адмінбудівля, є спортивна площадка для гри, їдальня і кілька будівель - це гуртожитки, де знаходилися засуджені, і є кілька будівель, у яких було налагоджено виробництво" .

Раніше тут відбували покарання близько 400 ув'язнених. Їх усіх перевели в інші колонії. Але в гуртожитках колонії досі стоять ліжка і виглядає все досить похмуро. Однак вже скоро об'єкт буде виставлений на прозорий аукціон. Ірпінська колонія буде першою, яку пустять з молотка. Аукціон планують оголосити в кінці лютого. Стартова ціна - 220 млн гривень. Заступник голови Фонду державного майна України Тарас Єлейко каже: "Сумарна площа всіх будівель - 28 тис. Квадратних метрів. Тут підведені всі комунікації. Це продається як окремий об'єкт нерухомого майна та, відповідно, не буде ніяких постприватизаційних умов для інвестора". Колонію продають в рамках великої приватизації в'язниць. Згодом на аукціони планують виставити ще 35 виправних установ по всій країні. Зараз вони законсервовані, і утримувати їх невигідно. Виручені кошти витратять на поліпшення умов в інших в'язницях. "70% (коштів) залишається в розпорядженні Міністерства юстиції для розвитку або нової інфраструктури або поліпшення умов в існуючих в'язницях або сучасного обладнання, наприклад, для режиму і охорони, 30% йде в державний бюджет", - пояснює Олена Висоцька.

Продаж в'язниць в Мін'юсті обговорюють останні чотири роки. Лук'янівське, Одеське, Чернівецьке та Львівське СІЗО планували продати ще в 2017 році. Але знайти інвесторів тоді так і не змогли. Втім, інша реформа в пенітенціарній системі все-таки вдалася. У в'язницях почали створювати VIP-камери з односпальними ліжками, побутовою технікою і головне - власним санвузлом. Доба перебування в такій коштує 2 тисяч гривень, тиждень - 8 тисяч, місяць - 12 тисяч. Завдяки цьому до держбюджету надійшло понад 2 млн гривень.

 

 

 
Коментарі (0)