Мін'юст не врятує ЖКГ

Чи зможуть нові правила реєстрації нерухомості змінити на краще ситуацію в житлово-комунальному господарстві?

Наразі перший крок у реформуванні галузі ЖКГ, на думку юриста Тетяни Монтян, має зробити Міністерство юстиції.

«А саме – провести докорінне реформування системи реєстрації майнових прав, а також інституціональну реформу. Тобто у нас будинки навіть не обліковуються як цілісні майнові комплекси з визначенням частки кожного співвласника цього будинку. У нас будинки обліковуються як окремі квартири, які висять в юридичному повітрі», - зазначила правник.

Крім того, на думку пані Монтян, наразі в Україні немає чітких механізмів ухвалення легітимних колективних рішень щодо спільного приватного майна, яким є багатоквартирні будинки. Що у свою чергу, значно гальмує будь-які спроби реформування житлово-комунальної галузі, вважає юрист.

Читайте також: Азаров займеться проблемами реєстрації нерухомості

«Мін'юст нічого не робить для розв’язання ані проблеми формалізації багатоквартирних будинків, ані впровадження якихось адекватних механізмів ухвалення легітимних колективних рішень. Після цього скільки б Міністерство ЖКГ не вливало грошей в цю галузь, вони всі будуть просто розкрадені», - розповіла Тетяна Монтян.

Підсумовуючи, правник зазначила, що нова схема реєстрації нерухомості, за якою функцій держреєстраторів прав власності на нерухоме майно виконують нотаріуси є повністю провальною.  

«Порядок реєстрації, реформа реєстрації майнових прав провалена повністю в нуль. Мін'юст її просто провалив. Тут немає ніяких заперечень. А нотаріуси не заперечують тільки тому, що вони залежні від Мін'юсту, ніхто з нотаріусів публічно нічого не скаже», - резюмувала пані Монтян.

Джерело: Радіо Свобода

 
Коментарі (0)