ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаМінрегіон займеться реформою збиткових шахт

Мінрегіон займеться реформою збиткових шахт

Проект Концепції реформування вугільної галузі охоплює чотири області України

 

Проект Концепції реформування вугільної галузі охоплює чотири області України: Донецьку, Луганську, Волинську та Львівську; реформа повинна вирішити проблему хронічної збитковості шахт і допомогти гірникам адаптуватися до нових умов.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики.

Потреба реформи обумовлена ​​поточним станом справ, яке щорічно погіршується і обумовлена ​​чотирма головними факторами.

По-перше, щорічно зменшується видобуток і реалізація вугілля шахтами державного значення. З 2015 року по 2020 рік цей показник скоротився майже вдвічі: з 1 600 тис. Тонн до 800 тис. Тонн.

По-друге, щорічно скорочується кількість працівників державного вугледобувного сектора. З 2015 року по 2020 рік їх кількість зменшилася з близько 55 тис. Чоловік до 35 тис. Чоловік.

По-третє, щорічно зростає собівартість видобутку вугілля, тому держава змушена дотувати збиткову діяльність галузі.

І, нарешті, четвертий чинник - хронічні борги вуглевидобувних підприємств.

"Завдяки реформуванню вугільної галузі повинні бути вирішені наступні проблеми: збитковість державних вугледобувних підприємств, відсутність постійного і планового збуту держшахт, відсутність стійкого забезпечення потреб" Центренерго "вугіллям українського походження", - відзначили в Міненерго.

Реформа є одним з аспектів ширшого процесу трансформації вугільних регіонів, головним завданням якого, крім поліпшення економічних показників, є соціальна адаптація гірників до нових умов.

"Головне завдання - запустити реконверсію регіонів і забезпечити справедливу трансформацію, щоб кожен співробітник вугільної галузі міг адаптуватися і, в разі необхідності, перекваліфікуватися. Також разом з профільними органами влади будуть розглядати можливість посиленої соціального захисту гірників", - зазначила в. о. міністра енергетики Ольга Буславец.

Крім того, одна з цілей реформи вугільної галузі - це поступове зниження використання викопного палива. Це є ключовою умовою для впровадження Європейського зеленого курсу, до якого планує приєднатися Україна.

Як повідомлялося, 8 жовтня Буславец представила проект Концепції реформування вугільної галузі на засіданні Координаційного центру з питань трансформації вугільних регіонів України.

Серед кількох варіантів реформування Міністерство визначило пріоритетним спосіб поєднання процесу приватизації і процесу інтеграції державних шахт з ПАТ "Центренерго".

Такий шлях передбачає розподіл шахт на три групи. Перша група - шахти, які підлягають інтеграції з ПАТ "Центренерго" і є його ресурсною базою. Друга - шахти подвійного призначення, збут яких не обмежується виключно тепловими генераціями. Третя група шахт - такі, які будуть пропонуватися до приватизації не тільки як вугледобувні підприємства, але і як цілісні майнові комплекси, які можна використовувати для іншої господарської діяльності.

 

 
Коментарі (0)