ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГМінсоцполітики не хоче платити «Укрпошті» за доставку пенсій

Мінсоцполітики не хоче платити «Укрпошті» за доставку пенсій

"Укрпошта" домоглася права підвищити тарифи по доставку пенсій на 11%.

 

"Укрпошта" домоглася права підвищити тарифи по доставку пенсій на 11%. Але Міністерство соцполітики вважає, що це дорого і планує перевести виплати в банки, повідомляє ДС.

Національний оператор поштового зв'язку "Укрпошта" виграв у суперечці з Міністерством соціальної політики, домігшись підвищення тарифів на доставку пенсій на 11%. Однак може так статися, що приносити гроші 3,5 млн пенсіонерів листоноші "Укрпошти" будуть тільки до кінця цього року - міністерство невдоволено прагненням нацоператора підвищити тарифи і хоче знайти іншого доставщика.

Як повідомила "Укрпошта", тепер тариф на доставку пенсій в містах буде підвищено з 1,15% від суми виплат до 1,3%, а в селах - з 2,3% до 2,65%. В абсолютних цифрах це збільшення виглядає так: середня вартість доставки пенсії в містах подорожчає з 47 до 53 грн, а в селах - з 63 грн до 100 грн.

На думку генерального директора "Укрпошти" Ігоря Смілянського, підвищення тарифів на доставку на 11% цілком виправдано, адже середній розмір пенсії, яку приносить компанія по селах, в цьому році в порівнянні з 2020 р виріс на 37%. Він вважає, що підвищення тарифів було необхідно для збереження робочих місць листонош, адже їх заробітна плата залежить від доходів компанії, які, в свою чергу, залежать від тарифів на її послуги, жорстко зафіксованих і регульованих державою.

При цьому держкомпанія апелює і до зростання витрат - мінімальна зарплата в цьому році в порівнянні з минулим роком, прогнозовано збільшиться на 27%, витрати на паливо - на 64%, на оренду - на 71%, на опалення - на 27% і на комунальні послуги - на 10%.

"Укрпошта» не вперше домагалася підвищення розцінок за доставку грошей пенсіонерам. З 2004 р діяв тариф на доставку пенсій по місту в розмірі 0,79% від виплати, і в селі - 1,56%. У 2018 р Ігор Смілянський поставив питання про підвищення тарифів жорстко, пригрозивши, що в іншому випадку "Укрпошта" може припинити доставку грошей. Але тоді прем'єр-міністр Володимир Гройсман просто стукнув кулаком по столу і змусив держкомпанію виконувати свою роботу на колишніх умовах. Домогтися підвищення розцінок на послуги "Укрпошти" вдалося лише в 2019 р

Але у Міністерства соцполітики інша позиція: витрати на послуги "Укрпошти" занадто дорогі. Тому з подачі міністерства уряд прийняв постанову, яка повинна перевести більшість клієнтів-пенсіонерів від "Укрпошти" на обслуговування в банки. Передбачається, що з 1 вересня поточного року буде введена виплата пенсій та грошової допомоги через рахунки банків для всіх.

Виняток становитимуть лише інваліди I групи, люди, які не здатні себе обслуговувати і потребують догляду, особи у віці 80 років і старше, а також одержувачі державної соціальної допомоги, що не мають права на пенсію.

Кабмін вирішив, що до 1 вересня поточного року Пенсійний фонд повинен провести конкурс з вибору компанії, яка і буде здійснювати доставку пенсій за місцем проживання. При цьому тарифи на ці послуги буде встановлювати уряд, і Мінсоцполітики сподівається, що відмова від монополії "Укрпошти" буде сприяти зниженню вартості доставки грошей в руки получателей.далее.

Нагадаємо, що українці стали менше заробляти в 2014 році, в 2015 ця тенденція продовжилася, і ось, починаючи з 2016 року зростання доходів відновилося.

 

 

 
Коментарі (0)