ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГМінсоцполітики пропонує скоротити субсидії на 50%

Мінсоцполітики пропонує скоротити субсидії на 50%

Українцям уріжуть субсидії. У Мінсоцполітики пропонують скасувати торішнє рішення Кабміну про підвищення соціальних норм споживання комунальних послуг на 50%.

Українцям уріжуть субсидії. У Мінсоцполітики пропонують скасувати торішнє рішення Кабміну про підвищення соціальних норм споживання комунальних послуг на 50%. Нагадаємо: тоді норми переглянули на хвилі коронавируса, вирішивши скрасити карантинні будні українців додатковими обсягами електроенергії, газу та гарячої води, які включили в субсидії.

Соціальні норми безпосередньо впливають на розмір субсидії. Держава платить компенсації по комуналці виключно по ним. Якщо сім'я витрачає менше води, електроенергії та газу, то економить, отримуючи на руки "живі" гроші (все субсидії в Україні вже повністю монетизовані). Якщо споживання вище, ніж прописані соціальні норми, - доводиться доплачувати зі своєї кишені.

Тобто, нинішнє урізання соціальних норм на 50% безпосередньо відіб'ється на суми субсидій. "Вони автоматично знизяться наполовину. І це при тому, що очікується зростання практично всіх тарифів на ЖКГ. Тобто, платіжки одержувачів субсидій помітно виростуть", - пояснив нам голова профільної асоціації Олександр Скубченко.

З весни стартувала масштабна верифікація одержувачів компенсацій за ЖКГ. У підсумку, за станом на середину липня, перепризначували 2 млн субсидій, тоді як, скажімо, в минулому опалювальному сезоні їх отримувало більше 3 млн українських сімей. У деяких містах процес перепризначення субсидій застопорився і люди змушені були по повній оплачувати платіжки за травень і червень.

Але навіть ті, кому призначили субсидії, ризикують отримувати їх в урізаному вигляді.

Мінсоцполітики розробило проект постанови Кабміну, яким пропонується скасувати торішнє збільшення соціальних норм споживання на 50%.

"З огляду на епідеміологічну ситуацію, скасовується збільшення на 50% соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, які застосовуються при розрахунку розміру житлових субсидій", - йдеться в пояснювальній записці до проекту. Що відверто дивує людей.

У документі пропонується ще кілька правок в порядок нарахування субсидій, але вони дрібні. Скажімо, хочуть прибрати норму про те, що претенденти на субсидії повинні повідомляти номери своїх мобільних телефонів. Це пояснюється тим, що "зворотний зв'язок" з органами соцзахисту вже не потрібно. З 1 травня всі субсидії в Україні монетизовані і видаються виключно "живими" грошима. Ще одне нововведення - в реєстр осіб, які мають право на субсидії по ЖКГ і на тверде паливо дозволили вносити іноземців та осіб без громадянства.

Але новація з урізання соціальних норм в проекті - ключова.

Фактично пропонується повернутися до наступних соціальних норм споживання:

по житлової площі (враховується при оплаті тарифу за утримання житла та опалення) - 13,65 квадратних метрів на людину плюс 35,22 квадрата на сім'ю

по газу - на опалення 4 куба на один квадрат опалювальної площі, на газову плиту - 3,3 куба на людину в місяць. На газову плиту в разі відсутності гарячого водопостачання, - 5,4 куба на людину. На газову плиту і водонагрівач - 10,5 кубів на людину

по холодній воді - 2 куба на людину, по гарячій - 1,6 куба. За водовідведення - 3,6 кубів на людину

по електроенергії - 70 кіловат на одержувача субсидії плюс додатково по 30 кіловат на кожного члена сім'ї, але не більше 190 кіловат на місяць. У будинках, де відсутнє централізоване постачання гарячої води - 100 кіловат на субсідіанта плюс 30 кіловат на кожного члена сім'ї, але не більше 220 кіловат на місяць. Якщо встановлено електроопалення - 30 кіловат на квадратний метр опалювальної площі.

по опаленню - 0,0383 гігакалорії на квадратний метр опалювальної площі

з вивезення сміття - 0,4167 кубів на людину.

 

 

 
Коментарі (0)