ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоМіністерство фінансів готує нові податки для українців та бізнесу

Міністерство фінансів готує нові податки для українців та бізнесу

Міністерство фінансів розробило законопроєкт, яким вводиться ПДВ при продажу новобудов і податок на авто середнього класу. Умовний середній клас, який купує житло і автомобілі середнього цінового сегмента, повинен буде розщедритися.
Міністерство фінансів розробило законопроект, яким вводиться ПДВ при продажу новобудов і податок на авто середнього класу. Чиновники запевняють, що нововведення не торкнуться простих людей, проте бізнес ймовірно покладе свої витрати на плечі покупців, про це розповіло КП в Україні.
 
Повідомляється, що умовний середній клас, який купує житло і автомобілі середнього цінового сегмента, повинен буде розщедритися.
 
Нововведення при продажу нерухомості
 
Одним з головних нововведень для ринку нерухомості стане введення ПДВ для нового житла. У Мінфіні присягаються, що простих громадян цей податок не торкнеться. Його будуть платити тільки юрособи.
 
"Ця норма проекту спрямована на суб'єкти господарювання, у яких є бізнес з перепродажу квартир на вторинному ринку і створюють неконкурентні умови для забудовників, тому що не платять ПДВ. Ця норма не стосується фізичних осіб, оскільки вони не є платниками ПДВ, - заявив міністр фінансів Сергій Марченко
 
За словами міністра, зазначена норма не вплине на ціни на житло. Правда, незалежні експерти кажуть, що ціни на житло можуть вирости. Адже якщо раніше компанії, які продавали житло після будівлі, могли робити знижки за рахунок свого прибутку, то тепер їх ціни виростуть, а зростання цін на первинному ринку потягне за собою ціни і на вторинному ринку.
 
Також в законопроекті передбачено збільшення ставки податку на дохід фізосіб (ПДФО) до 18% у разі продажу третьої і наступних об'єктів нерухомості протягом одного податкового року. Зараз за такі операції ставка податку на доходи другого і наступних об'єктів нерухомості становить 5%.
 
Як пояснюють юристи, насправді, загальний податок при продажу такого житла буде вище. Адже, крім ПДФО, ще платиться 1,5% військового збору. Разом, якщо зараз податок при такому продажу складає 6,5%, то він виросте до 19,5%.
 
"Ця норма не стосується рядових громадян ... Продаж трьох і більше об'єктів нерухомості на рік - це бізнес", - вважає міністр Марченко.
 
Експерти з цим не згодні і призводять простий приклад. Наприклад, людина вирішила переїхати в інше місто або взагалі виїхати з країни і при цьому розпродати майно, яке у нього накопичилося, тоді за деякі об'єкти йому доведеться платити великі податки.
 
При цьому діючі ставки ПДФО для продажу протягом року першого об'єкта нерухомості (0%) і другого (5%) залишаються без змін.
 
Розкіш на колесах
 
Не дає спокою чиновникам і так званий податок на розкіш. Зараз податок розміром 25 тисяч гривень щорічно протягом п'яти років після покупки платять власники машин, чия вартість перевищує 375 мінімальних зарплат. На початок цього року порогова сума оподаткування таких авто становила 2 млн 250 млн грн. Тобто податок на розкіш платять власники дійсно представницьких машин.
 
Зараз під оподаткування потрапляють такі марки авто, як AstonMartin, Audi, BMW, Ferrari, LandRover, Lexus, Jaguar, Maserati, Mercedes-Benz, RangeRover, Porscheі ряд інших преміальних моделей. Список авто, які потрапляють під податок на розкіш, можна подивитися тут.
 
У Кабміні вирішили, що цього мало для наповнення бюджету, тому пропонують знизити поріг оподаткування до 200 мінімальних зарплат. Якщо закон приймуть і він, як пропонує Мінфін, вступить в силу з 1 липня, то поріг оподаткування опуститься до 1,2 млн грн. Після цього податок на розкіш можуть почати платити навіть власники таких брендів, як Skoda, VW, Hyundai, Mazda, Honda, Toyota і ряд інших не самих дорогих марок, у яких зараз є моделі дорожче 1,2 млн грн (близько 44 тисяч доларів за нинішнім курсом).
 
Опитані виданням експерти кажуть, що така зміна законодавства може призвести до того, що автодилери почнуть завозити для продажу більше дешевих базових комплектацій тих чи інших моделей, щоб їх ціна укладалася в податкові рамки, а вже потім їх будуть "напаковивать" всякими додатковими функціями (стереосистемами , подушками безпеки, оббивкою салону і т.п.) за додаткову плату вже на СТО безпосередньо перед продажем.
 
Непрямі податки
 
Крім перерахованих вище податків, які можуть торкнутися кожного з нас, є ще й непрямі податки. Їх підвищать для бізнесу, а ті вже перекладуть їх на плечі простих громадян, підвищивши ціни на товари народного споживання. Говорячи простими словами, вартість товарів і послуг зростуть на суми цих самих податків.

Законопроектом передбачено скасування пільги з акцизного податку для "зеленої" електроенергії, передбачається 5% -ве зростання акцизів на алкогольні напої та ренту за користування радіочастотним ресурсом, незважаючи на рішення уряду (від грудня 2019 роки) про мораторій на індексацію ставок на 48 місяців. Передбачається зростання на 14,5% ставок трьох видів рент: за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин; за спеціальне використання вод і за спеціальне використання лісових ресурсів. Останні дві опції вельми відчутно вдарять по промисловому сектору. Крім того, законопроект вводить різке підвищення ставок екологічних податків в 3-8 раз. 

 
Коментарі (1)
Микола Українець1
22 Червня 2021 p. 15:14
Знову заганяють малий бізнес в тінь