ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаМолдова планує закуповувати реверсний газ в Україні

Молдова планує закуповувати реверсний газ в Україні

За словами прем'єр-міністра Молдови Майї Санду, Молдова не зможе отримувати газ з Росії, якщо в нинішньому році не буде підписано угоду РФ з Україною про транзит газу в Європу через українську територію

За словами прем'єр-міністра Молдови Майї Санду, Молдова не зможе отримувати газ з Росії, якщо в нинішньому році не буде підписано угоду РФ з Україною про транзит газу в Європу через українську територію.

Молдова готова закуповувати реверсний газ в Україні, заявила 24 липня в комітеті Європарламенту із закордонних справ молдавський прем'єр-міністр Майя Санду, повідомив "Укрінформ".

"Все, що стосується енергетичної безпеки - це для нас надзвичайно складне питання. Молдова залежить від російського газу. Зараз, як ви знаєте, йде дискусія між Росією і Україною з приводу перешкод для транзиту газу через Україну. Якщо це трапиться і не буде знайдено рішення до кінця цього року, то Молдова не зможе отримувати газ з Росії, якщо відповідну угоду не буде підписано ", - заявила Санду.

За її словами, "поставки газу - це технічна проблема, але також економічна проблема".

"Ми сьогодні купуємо газ у" Газпрому "за ціною, по якій ми могли б купувати його і в Україні, - той, що вона отримує по системі реверсу", - додала Санду.

21 січня 2019 року в Брюсселі проходили тристоронні переговори України, Росії та Єврокомісії про продовження транзиту російського газу через українську газотранспортну систему. На переговорах обговорювалися перспективи транзиту російського газу в Європу через Україну після 2019 року, коли закінчується діючий транзитний контракт.

Новий раунд переговорів повинен був пройти в травні, проте потім в російському уряді повідомили, що він може відбутися не раніше осені 2019 року.

13 червня міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив після переговорів з віце-президентом Єврокомісії Марош Шефчович, що дата чергової тристоронньої зустрічі у форматі Росія - Україна - Єврокомісія буде визначена в другій половині вересня, "щоб дочекатися парламентських виборів і призначення уряду України".

На думку виконавчого директора НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка, Росія навмисне затягує визначення дати тристоронніх консультацій, чекаючи зміни складу учасників переговорів з української сторони. Він заявляв, що Україні потрібно готуватися до повного припинення транзиту російського газу.

18 липня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що його країна готова домовлятися про умови транзитних поставок газу через територію України "на економічно обґрунтованих і практично реалізованих умовах".

 

 
Коментарі (0)