ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаМ.Савчук:"Білорусь і надалі постачатиме Україні електрику, але через приватні компанії"

М.Савчук:"Білорусь і надалі постачатиме Україні електрику, але через приватні компанії"

Вчора, 8 листопада 2021 року, було опубліковано лист ДПО "Беленерго", в якому йдеться про припинення постачання електрики в Україну на основі раніше укладених рамкових контрактів
Вчора, 8 листопада 2021 року, було опубліковано лист ДПО "Беленерго", в якому йдеться про припинення постачання електрики в Україну на основі раніше укладених рамкових контрактів.
 
У зв'язку з цим голова Ради громадського контролю НАБУ Марк Савчук на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив, що лист про припинення поставок, який раніше опублікували ЗМІ, стосується лише рамкових угод між "Беленерго" та "Енергоатомом". Тому замість "Енергоатому" електрику в Україну поставлятимуть дві приватні компанії.
 
За словами Савчука, "Енергоатом" отримав право постачати в Україну білоруську електрику на конкурсі, умови якого були спеціально складені так, щоби перемогла саме ця компанія. Але "Бєленерго" з невідомих причин вирішила скасувати рамкові угоди, а потужності, за допомогою яких відбувається постачання, виставили на аукціон.
 
"Потужність дерибанять між собою дві компанії:
 
(1) "Електроком'юніті" (належить депутату Шевченку, кажуть пов'язаний із Медведчуком)
 
(2) ТЕТ (належить Віталію Бутенку, колишній комерційний директор ДТЕК).
 
От і все. Імпорт зараз йде через ці дві компанії. Вони "завозять" в Україну енергію, і тут уже продають", - пояснив Савчук.
 
Він додав, що, на його думку, "Беленерго" в останній момент відмінило рамкові угоди з "Енергоатомом", оскільки "Рінат Ахметов намагається вставити ціпки в колеса Зеленському щодо імпорту енергії з Білорусі".
 
Марк Савчук припускає, що олігархи намагатимуться показати президенту свою владу через енергетичний ринок.
 
"Шановна Команда Зеленського та Слуга Народу, треба було реформи робити. Натомість ви домовлялися з олігархами. Які зараз настільки сильні, що ви їм хрін, що зробите.
 
- Фірташ валитиме вас на ринку газу
 
- Коломойський забиратиме газ через Укрнафту
 
- Ахметов розвалюватиме ринок через ДТЕК та своїх міньйонів.
 

Вони вже давно купили і депутатів, і силовиків, і регуляторів. Зима лише починається", - підсумував Савчук. 

 
Коментарі (0)