ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняМЗС Німеччини розкритикував США за санкції проти «Північного потоку - 2»

МЗС Німеччини розкритикував США за санкції проти «Північного потоку - 2»

Питання європейської енергетичної політики повинні вирішуватися в Європі, а не в США, вважає міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас

Питання європейської енергетичної політики повинні вирішуватися в Європі, а не в США, вважає міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас.

Введення санкцій США проти російського газопроводу "Північний потік - 2" були б неправильним шляхом вирішення спорів з приводу поставок енергоносіїв. Про це заявив міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас 10 січня, пише агентство Reuters.

На думку Маасу, питання європейської енергетичної політики повинні вирішуватися в Європі, а не в США, і накладення в односторонньому порядку санкцій проти "Північного потоку - 2" - "безумовно, не той шлях".

Німецьке видання Handelsblatt 6 січня повідомило з посиланням на джерела, що Сполучені Штати можуть ввести санкції у відношенні швейцарської компанії Allseas і італійської Saipem за участь в будівництві газопроводу "Північний потік - 2". Allseas і Saipem - спеціалізовані будівельні компанії, які прокладають трубопроводи по морському дну.

"Північний потік - 2" - другий газопровід, який повинен зв'язати Росію з Німеччиною по дну Балтійського моря. Протяжність маршруту - понад 1200 км, потужність нового трубопроводу складе 55 млрд м³ газу на рік. Вартість проекту - € 9,5 млрд, його навпіл фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній.

Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію, Данія - немає. Оператор проекту запропонував прокласти трубопровід в обхід Данії.

Глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив 30 грудня 2018 року, що поставки газу по "Північному потоку - 2" повинні розпочатися 1 січня 2020 року.

Влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви і Естонії вважають "Північний потік - 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

Після інциденту із захопленням російськими силовиками українських військових кораблів в Чорному морі в американському Держдепартаменті відзначили, що США будуть говорити з Євросоюзом про можливе закриття "Північного потоку - 2". 11 грудня члени Палати представників Конгресу США ухвалили резолюцію проти будівництва цього газопроводу.

 

 
Коментарі (0)