ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаНа ЧАЕС вводять в експлуатацію новий саркофаг

На ЧАЕС вводять в експлуатацію новий саркофаг

Новий безпечний конфайнмент розрахований на 100 років експлуатації, його будівництво обійшлося в 1,5 млрд євро

Новий безпечний конфайнмент розрахований на 100 років експлуатації, його будівництво обійшлося в 1,5 млрд євро.

Дослідницько-промислова експлуатація конфайнмента триватиме не більше року

Державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильська АЕС" в середу, 10 липня, прийме в експлуатацію новий безпечний конфайнмент (захисну оболонку - ред.) Над четвертим енергоблоком, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

В урочистому заході візьмуть участь представники країн-донорів чорнобильського фонду "Укриття", ЄБРР, Державного агентства з управління зоною відчуження, Міністерства екології та природних ресурсів і компаній. За даними агентства, взяти участь в заході може і президент Володимир Зеленський.

У квітні, напередодні річниці трагедії на Чорнобильській АЕС (26 квітня - ред.), Новий конфайнмент перевели в режим пробної експлуатації. Її завданням стала перевірка виконання всіма системами і обладнанням своїх функцій. Крім того, робота в такому режимі дозволила перевірити рівень кваліфікації, отриманий персоналом держпідприємства під час навчання.

Будівництво нового безпечного конфайнмента над старим об'єктом "Укриття" почалося в 2012 році. Через великих розмірів захисної оболонки її довелося будувати двома частинами, які були підняті і успішно з'єднані в 2015 році.

Усередині арки встановлений кран для демонтажу старого "Саркофагу" і залишків четвертого енергоблоку АЕС. Проектний термін експлуатації конфайнмента - 100 років, його будівництво обійшлося в 1,5 мільярда євро.

У березні 2019 року на промисловому майданчику ЧАЕС здійснювалися пусконалагоджувальні роботи, індивідуальні та комплексні випробування обладнання і технологічних систем конфайнмента.

Після проведення пробної експлуатації конфайнмент перейде на дослідницько-промислову, яка триватиме близько року. За її підсумками ЧАЕС отримає відповідну ліцензію і перейде до повноцінної експлуатації та демонтажу конструкцій "Укриття".

Нагадаємо, 26 квітня 1986 о 1 годині 23 хвилини на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний вибух, який зруйнував частину реакторного блоку і машинного залу.

Після вибуху і пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не тільки території сучасної України, Білорусі та Росії, а й території багатьох європейських країн - Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії.

Через катастрофу з сільськогосподарського користування було виведено понад 5 млн га земель. Також до кінця 1986 рокці було евакуйовано близько 116 тисяч чоловік із 188 населених пунктів, що потрапили в "зону відчуження". Для запобігання поширенню радіації в Наприкінці 1986 року зруйнований реактор накрили спеціальним "саркофагом".

Дані про загиблих під час Чорнобильської катастрофи дуже відрізняються. Найбільше постраждали працівники станції, а також рятувальники. Більшість з них отримали облучились смертельно. Ще 600 ліквідаторів наслідків катастрофи отримали серйозні дози опромінення.

 

 
Коментарі (0)