ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаНа Київщині запустили кооператив по будівництву СЕС

На Київщині запустили кооператив по будівництву СЕС

У Київській області запускають перший енергетичний кооператив Перший енергетичний кооператив «Сонячне місто» планує запустити пілотний проект з будівництва сонячної електростанції (СЕС) потужністю 100-150 кВт

У Київській області запускають перший енергетичний кооператив Перший енергетичний кооператив «Сонячне місто» планує запустити пілотний проект з будівництва сонячної електростанції (СЕС) потужністю 100-150 кВт за рахунок краудфандінга в Славутичі в 2019 році. Про це повідомив керівник кооперативу «Сонячне місто» Андрій Зінченко на III українсько-німецькому форумі «ВЕА: Біоенергетика, енергоефективність та агробізнес» в Харкові, передають ЕлектроВісті.

«Місто передає в оренду кооперативу кілька муніципальних будинків, на яких за залучені кошти побудують сонячні електростанції. Енергія з СЕС буде реалізуватися за "зеленим" тарифом. Частина прибутку піде учасникам кооперативу, ще частина - перерозподілиться на енергоефективні заходи для міста », - пояснив мер Славутича Юрій Фомічов на прес-брифінгу на форумі.

«Юридично ми будемо проводити кампанії з продажу паїв в кооперативі, прибутковість буде веріфікабельная (в залежності від розміру внеску», - розповів О. Зінченко

«Модель передбачає динамічний підхід до розміру внеску в залежності від міста та від розміру станції. У Славутичі ми орієнтуємося на EUR300-400, але можна буде робити більш великі внески або брати кілька паїв », - пояснив співзасновник« Сонячна міста »Олексій Михайленко.

За даними засновників кооперативу, потужність пілотного проекту СЕС складе 100-150 кВт, приблизна вартість - $ 100-150 тис.

«Термін реалізації буде багато в чому залежати від краудфандінговой кампанії. Як тільки ми залучимо гроші, з моменту закупівлі обладнання до початку роботи - чотири-шість місяців », - зазначив Михайленко.

За його словами, спочатку право купувати паї буде тільки в жителів Славутича, якщо вони будуть неактивні, передбачено участь жителів інших міст, проте без права голосу в кооперативі.

«Ми паралельно починаємо розробляти проектну документацію для інших аналогічних проектів», - сказав А.Міхайленко.

Споживче товариство «Сонячне місто» (Славутич Київської обл.) Зареєстровано у вересні 2018 року. За даними Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб-підприємців, його співзасновниками є О.Зінченко, А.Міхайленко, екс-перший заступник голови Славутича Володимир Жігалло і КП «Агентство з регіонального розвитку» Славутицької міської ради. Керівником кооперативу є О.Зінченко. Статутний капітал складає 4 тис. Грн.

 

 
Коментарі (0)