ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГНа китайський енергоефективний кредит вже є 5 проектів

На китайський енергоефективний кредит вже є 5 проектів

На 3,6 млрд доларів кредиту від Державного банку КНР на даний момент існує п'ять інвестпроектів, 4 з яких подав "Нафтогаз"

НАК «Нафтогаз України» подала до Міністерства економічного розвитку та торгівлі України чотири інвестиційні пропозиції в рамках кредитної лінії Державного банку розвитку КНР (ДБР КНР) обсягом 3,65 млрд дол. США для оцінки їх економічної ефективності та внесення до Державного реєстру.

На кошти китайського кредиту планується реалізувати п’ять інвестиційних проектів, які мають на меті зменшення споживання імпортованого газу та збільшення видобутку газу в Україні.

Найбільший обсяг інвестицій Нафтогаз запропонував спрямувати на модернізацію систем індивідуального опалення в приватних будинках малозабезпечених споживачів (прогнозна сума кредитних коштів близько 1,7 млрд дол. США).

Крім того, до переліку включено два проекти з будівництва теплоелектростанцій у м. Києві та Львівській області, метою яких є зменшення споживання імпортованого газу (прогнозна сума кредитних коштів близько 1,3 млрд дол. США). Ще близько 400 млн дол. США кредитних коштів планується інвестувати у закупівлю бурового та допоміжного обладнання для збільшення видобутку газу ПАТ «Укргазвидобування».

П’ятий проект передбачає встановлення індивідуальних теплових пунктів в багатоквартирних будинках. Інвестиційна пропозиція за ним розробляється Міністерством регіонального розвитку, будівництва та жилого-комунального господарства України.

Для України кредитна угода з Державним банком розвитку КНР є наразі найбільшим потенційним джерелом фінансування проектів з енергоефективності та зменшення споживання імпортованих енергоресурсів. За вартістю ці кошти також є найбільш доступними порівняно з іншими можливими джерелами фінансування такого обсягу.

Державний банк розвитку КНР очікує від Мінекономрозвитку офіційного листа з переліком проектів, які українська сторона має намір профінансувати за рахунок кредитної лінії. У разі попереднього погодження цих проектів Банком Нафтогаз зможе робити наступні кроки щодо підтвердження держаних гарантій за оновленим переліком проектів та подати до Банку заявки на індивідуальні кредити по кожному з проектів.

Згідно з умовами угоди, строк подання заявок Нафтогазом до китайського банку закінчується 24 червня 2016 року, а вибірка коштів хоча б по одному проекту повинна розпочатися не пізніше 25 грудня поточного року.

 

 
Коментарі (0)