ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаНа потужності ВДЕ планують збільшити фінансове навантаження

На потужності ВДЕ планують збільшити фінансове навантаження

Зазначається, що у зв'язку зі зростаючою часткою альтернативної генерації, вже до кінця року очікується нестача коштів на виплати за "зеленим" тарифом

 

Зазначається, що у зв'язку зі зростаючою часткою альтернативної генерації, вже до кінця року очікується нестача коштів на виплати за "зеленим" тарифом. Члени Комітету Верховної Ради з енергетики та житлово-комунальних послуг шукають шляхи збільшення фіскального тиску на сектор відновлюваної енергетики, оскільки очікується, що вже до кінця року коштів на розрахунки з виробниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) за "зеленим" тарифом не буде достатньо. 

Про це йдеться в повідомленні Комітету за результатами круглого столу з представниками влади та учасниками ринку, де обговорювалися проблеми фінансування "зеленої" генерації. "Очевидно, що поточна модель підтримки "зелених" не зможе існувати тривалий час. За підрахунками експертів, вже наприкінці 2019 року у ДП "Гарантований покупець" обсягу чистого прибутку буде недостатньо, щоб здійснювати всі платежі "зеленої" генерації. Таким чином, назріває очевидна необхідність законодавчих змін з метою забезпечення довгострокового розвитку відновлюваної енергетики", - сказано в повідомленні. 

Наголошується, що депутати вже винесли на обговорення ряд можливих варіантів законодавчих змін, у тому числі щодо поточних проектів ВДЕ. Зокрема, як менш кращий варіант обговорювалася можливість ретроспективного урізання "зеленого" тарифу. Також новий податок на існуючі станції (windfall tax, спеціальний збір з виручки до 2030 року), податок на існуючі станції в місцеві бюджети (2% -3% від доходу). Також можливо і введення обмеження строків Pre-PPA, які передбачають використання "зеленого" тарифу, починаючи з 2020-го року; зміну "зеленого" тарифу з 2020-го року для нових станцій, а також додатковий екологічний податок на викиди СО2, як джерело фінансування "зеленої" генерації. 

"Учасниками наради було відзначено, що такі зміни, ймовірно, можуть стосуватися СЕС і ВЕС, які введені в експлуатацію у 2017-2019 роках (ніж дешевше технології, тим вищий податок). Також податок, ймовірно, буде змінюватися в залежності від потужності станції (вище потужність - вище ставка податку)", - йдеться в повідомленні. За інформацією прес-служби парламенту, в якості орієнтира було озвучено збереження окупність проектів на рівні 6-6,5 років та IRR близько 15% (з урахуванням боргового капіталу). 

Як повідомлялось, станом на початок жовтня загальна потужність виробників з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), які працюють за "зеленим" тарифом (СЕС, ВЕС, мініГЕС, біомаса), становила близько 5000 МВт, що у 2,77 раза більше показника на початок жовтня минулого року.

25 квітня Верховна Рада України прийняла закон, що передбачає перехід від "зеленого" тарифу до механізму аукціонів для нових об'єктів відновлюваної енергетики до 2020 року. Документ був підписаний президентом і набув чинності. У липні-серпні державна компанія "Гарантований покупець" зіткнулася з нестачею фінансових ресурсів на виплати за "зеленим" тарифом через зростаючу частку та дорожнечу такої генерації. Головним механізмом для стимулювання розвитку такої енергетики в Україні є "зелені" тарифи – спеціально високі (вище, ніж в інших видів генерації), затверджені законом, ціни на електроенергію, яка виробляється з відновлюваних джерел.

 

 

 
Коментарі (0)