ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаНа рівенщині газ заміщуватимуть енергетичною вербою

На рівенщині газ заміщуватимуть енергетичною вербою

За кілька років на Рівненщині планують зменшити споживання традиційних енергоносіїв та обігрівати будинки за допомогою біомаси

 

Замість газу та вугілля — енергетична верба. За кілька років на Рівненщині планують зменшити споживання традиційних енергоносіїв та обігрівати будинки за допомогою біомаси. Для цього тепловики укладають договори з громадами, аби вирощувати там сировину для котелень. Така у Рівному поки що одна, але у найближчі роки планують побудувати ще дві.

Дядьковицька громада стала однією з перших, де вирощуватимуть енергетичну вербу для рівненських твердопаливних котелень. Вже восени на двох ділянках загальною площею 17 гектарів підготують ґрунт. А навесні тут посадять більше 250 саджанців енергетичної верби. Перевага цієї рослини в тому, що вона стрімко росте і її можна вирощувати на ділянках, непридатних для сільського господарства. У рік громада отримуватиме з цієї ділянки близько 20 тисяч гривень.

Поки що у Рівному функціонує лише одна котельня на твердому паливі. Її потужності вистачає, щоб обігріти мікрорайон Ювілейний. За опалювальний сезон ця котельня споживає близько 60 тисяч насипних кубів щепи. Упродовж п'яти років планують збудувати ще дві котельні більшої потужності, які зможуть задовольнити 60% енергетичних потреб міста. У компанії Рівнетеплоенерго пояснюють — деревні відходи подорожчали, а обсяги споживання зростуть, тому й вирішили вирощувати енергетичну вербу. За останній рік компанія уклала угоди вже з двома громадами: Дядьковицькою і Зорянською.

Так, використання твердого палива може частково вирішити питання споживання російських енергоносіїв. Однак, на думку екологів, при побудові твердопаливних котелень і використанні біомаси компанія має врахувати низку ризиків. Найголовніше — передбачити потенційні впливи на здоров'я людей.

Друга проблема полягає в тому, що перехід на тверде паливо в масштабах міста потребує часу. На те, щоб енергетична верба обігрівала мікрорайони міста, знадобиться щонайменше п'ять років. Тому під час цьогорічного опалювального сезону рівнян обігріватиме все ж таки газ.

 

 

 
Коментарі (0)