ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024На Слов'янській ТЕЦ заборонили спалювати нафтококс

На Слов'янській ТЕЦ заборонили спалювати нафтококс

Міністерство екології та природних ресурсів України не видавало дозвіл на викиди речовин, що забруднюють навколишнє середовище

«Міністерство екології та природних ресурсів України не видавало дозвіл на викиди речовин, що забруднюють навколишнє середовище» Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак заявив про заборону для компанії «Донбасенерго» використовувати нафтококс, що є відходом нафтопереробки, до того як буде проведена оцінка впливу нафтококсу під час спалювання на навколишнє середовище і до отримання нового дозволу на викиди. Про це йдеться у відповіді міністерства на депутатський запит народного депутата України Михайла Бондаря (складається в комітеті ПЕК), який заявляв про екологічну небезпеку нафтококсу.

«Міністерство екології та природних ресурсів України не видавало дозвіл на викиди речовин, що забруднюють навколишнє середовище, в повітря стаціонарними джерелами ПАТ«Донбасенерго» під час використання нафтококсу», - говориться в листі за підписом міністра. За його словами, в даний час в реєстрі за оцінкою впливу діяльності немає ніяких свідоцтв ПАТ Донбасенерго щодо використання нафтококсу у суміші з вугіллям. У зв'язку з цим, як повідомляється, Мінекології направило в Міністерство енергетики і безпосередньо в Донбасенерго листи з вимогами внести зміни в дозвіл на викиди під час зміни палива на Слов'янській ТЕЦ, а також провести оцінку впливу такої діяльності на навколишнє середовище, що є обов'язковим до виконання згідно законодавству. У листах наголошується, що законом забороняється починати використання нового виду палива, такого як нафтококс, до того як компанія проведе оцінку впливу на навколишнє середовище і до отримання відповідного дозволу. 

«Донбасенерго» не зверталося з заявою на отримання ліцензії на провадження господарської діяльності щодо поводження з небезпечними відходами та зняття з заявою про надання письмової згоди на транскордонне перевезення небезпечних відходів», - підкреслив Семерак. Як заявляв раніше Бондар, нафтококс, що планують спалювати на Слов'янській ТЕЦ, має в своєму складі високу частку сірки і ванадію, що загрожує здоров'ю місцевих жителів і співробітників станції. Екологи стверджують, що оцінка впливу на навколишнє середовище - процедура не швидка і займає до півроку. При цьому нафтококс вже привезли на ТЕЦ і «Донбасенерго» планує вже цього опалювального сезону його спалювати разом з вугіллям.

 

 
Коментарі (0)