ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГНа споживачів без лічильників можуть повісити весю перевитрату води в будинку

На споживачів без лічильників можуть повісити весю перевитрату води в будинку

Мешканці багатоповерхівок, які не мають лічильників води, вже з січня будуть оплачувати внутрішньобудинкові втрати води, а також її можливе розкрадання сусідами

Мешканці багатоповерхівок, які не мають лічильників води, вже з січня будуть оплачувати внутрішньобудинкові втрати води, а також її можливе розкрадання сусідами.

Також будуть платити за "зайву" воду всі проживаючі в будинках, де 100% квартир обладнані водомірами. Як повідомили нам в Асоціації водоканалів України, це передбачено Законом "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" та методикою обліку цих послуг, яка вступила в силу з 25 січня.

Законом і методикою передбачено, що постачальники тепла і води зобов'язані встановити загальнобудинкові прилади обліку тепла і води безпосередньо на вході в житлове або нежитлове приміщення і отримувати оплату повинні тільки на підставі їх свідчень. Наприклад, водоканал може вимагати гроші за кубометри води, доставлені до житлового будинку. А ось за подальший її витрата споживачі платять по-різному, в залежності від того, в якому будинку вони проживають і від відсотка встановлених в ньому водомірів.

Як роз'яснила нам директор з інформполітики Асоціації водоканалів України Вікторія Яковлєва, якщо показання всіх квартирних водомірів виявляться в сумі менше, ніж свідчення загальнобудинкового водоміра, то в ОСББ і жілкооператіва, де, як правило, всі квартири обладнані лічильниками води, порядок оплати "зайвих" кубів встановлює їх правління. Рекомендується розподіляти допоплату пропорційно показаннями квартирних водомірів.

Найбільше постраждають ті, у кого немає квартирних лічильників. Якщо зараз вони платять за воду за нормами, виходячи з числа зареєстрованих мешканців (з 2015 року - 5 куб. М холодної води на людину), то з 25 січня на них повісять весь перевитрата. Наприклад, в будинку з ОСББ є 100 квартир, всі вони з лічильниками. Загальдомовий водомір холодної води показав 1100 куб. м води за місяць, а все квартирні лічильники води в сумі - 1000 куб. м. Це може бути за рахунок похибки показань приладів і протікання через труби всередині будинку, вже за загальнобудинкових водоміром, наприклад в підвалі. Але мешканці квартири, використовували 15 кубів, оплатять ще 1,5 куб. м, що використали 2 куб. м - оплатять ще 200 л, а ті, хто взагалі водою не користувався, нічого платити не будуть.

За такою ж схемою нарахують оплату в будинках, де за утримання будинку відповідають керуючі компанії, при цьому в 100% квартир і нежитлових приміщень (офіси, магазинчики) є водоміри. А ось в будинках, де водомірів встановлено менше, ніж в 100% квартир, рахунки за весь перевитрата виставлять мешканцям, у яких їх немає. Тобто - можуть зажадати оплатити зайвих 20-30 кубів води на місяць, або 400-600 грн.

Фахівці в сфері ЖКГ кажуть, що жителям жековськіх будинків буде складно довести провину балансоутримувача в витоках.

"Важко зрозуміти, як мешканці будинку, яким керують колишні ЖЕКи, а це в основному будівлі, яким по 50-60 років і комунікації в них зношені, доведуть факт протікання води в підвалі, якщо вони не мають туди доступу, - каже експерт з ЖКГ Андрій Никончук. - компанії, що управляють (жеки) неохоче йдуть назустріч, треба писати скарги, оббивати пороги. А вода тим часом випливає, гроші в платіжки "капають".

І ще: за оцінкою Асоціації водоканалів, в Україні не більше 10% багатоповерхівок на 100% оснащені квартирними водомірами. Тобто 90% городян ця проблема не торкнеться, а самими "крайніми" виявляться ті, хто платить за нормами. За словами Нікончука, це як правило, малозабезпечені люди і асоціальні елементи. Перші отримають субсидію на оплату "комуналки", другі просто не платитимуть, в результаті їх за борги можуть через суд виселити з квартир, які, до того ж, у таких людей нерідко не приватизовані, що посилить соціальну напруженість.

 

 
Коментарі (0)