ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаНа українців чекає електроенергія по 2 грн за кВт / год

На українців чекає електроенергія по 2 грн за кВт / год

Ринок електроенергії необхідно коригувати і приводити до реалій. На сьогоднішній день він не працює

Ринок електроенергії необхідно коригувати і приводити до реалій. На сьогоднішній день він не працює. Українців же чекає підвищення ціни на електроенергію, як мінімум, до двох гривень за один кВт / год. Про це в ефірі Апостроф Live розповів енергетичний експерт Валентин Землянський.

- Є теза, що підвищення цін на електроенергію для бізнесу на 17% шкодить економічним інтересам українців. Ви згодні з ним? Що звичайні українці від цього отримають або недоотримають?

- Тут з якого боку подивитися. З точки зору виробника, безумовно, підвищення вартості будь-якого енергоносія - це електроенергія, газ, тепло - в будь-якому випадку збільшує собівартість виробництва продукції. Зростають витрати на виробництво одиниці продукції.

З іншого боку, нам потрібно розуміти, що на сьогоднішній день відбувається в галузі. Наскільки галузь функціональна і наскільки це підвищення необхідно й обґрунтовано. Ми бачимо ті плани, які приймає уряд щодо порятунку галузі від банкрутства після запуску ринку електроенергії. Але це половинчасті заходи. У нас знову за рахунок споживача намагаються вирішити недосконалу фінансову систему ринку електроенергії.

Спочатку було зрозуміло і спочатку йшлося про те, що потрібно розуміти джерело покриття зеленого тарифу при тому рівні, який є на сьогоднішній день. Ми побачили за рік роботи ринку, що це не покривається. Це веде тільки до погіршення в цілому фінансової ситуації для всіх гравців на ринку електроенергії.

Тому ще раз повторюся: це половинчаста міра і спроба вирішити проблеми ринку за рахунок безпосередньо споживачів. Поки промислових, а далі, я так розумію, мова піде і про населення.

- Тобто ринок електроенергії не зіграв ключову позитивну роль і відіграє зараз в нехорошу гру?

- У мене ще з моменту запуску, коли в 2017 році був прийнятий закон про ринок електроенергії, було досить багато питань до цього закону і самої моделі ринку. В ідеалі вона, безумовно, працездатна. Але ми прекрасно розуміємо, що, якщо у вас тариф на зелену електроенергію перевищує в три рази тарифи, які сплачує населення, або в 2,5 рази тарифи для промисловості, то у вас йде спад виробництва, стискується ринок, профіцит електроенергії в традиційних сегментах.

Тут всі складові, які говорять про те, що цю модель необхідно коригувати і приводити її до реалій. Все добре виглядає в теорії, але, як показала практика, це не працює.

- Щодо споживачів серед населення, чи варто очікувати збільшення в платіжках за електроенергію? Чи будуть змінюватися для нас з вами тарифи і на скільки?

- Я думаю, що так. Нам варто цього очікувати. Зараз діє постанова, яка була ухвалена ще Гройсманом, якщо я не помиляюся, в кінці 2018 року. До кінця 2020 року у нас діє система ПСО. З 1 січня, начебто, ми виходимо в якийсь вільний ринок.

Яка буде при цьому ціна на електроенергію, які рішення буде приймати НКРЕКУ, мені сказати досить складно. За найскромнішими оцінками, вартість кВт / год електроенергії для споживачів виросте до двох гривень.

Знову таки, підвищення буде для того, щоб вирішити цю фінансову проблему, яка на сьогоднішній день склалася на ринку електроенергії між гарантованим покупцем і виробником, включаючи виробника зеленої генерації.

 

 
Коментарі (0)