ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаНа Україну чекає новий законопроект про розрахунки за газ та електроенергію

На Україну чекає новий законопроект про розрахунки за газ та електроенергію

Закон не підтриманий Президентом України через неузгодженість з іншими законами України

Верховна Рада за пропозицією Президента відхилила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо розрахунків за природний газ та електричну енергію» (реєстр. № 8134). За таке рішення проголосували 259 народних депутатів, передає кореспондент «У.К.».

Як зазначив доповідач з даного питання, перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Олександр Аліпов, «закон не підтриманий Президентом України через неузгодженість з іншими законами України, через запропонований неконкурсний та несистемний підхід щодо вирішення завдань стабілізації фінансового стану усіх підприємств у сфері життєзабезпечення, а саме: не створено рівних підходів до виконання всіх фінансових зобов'язань комунальних підприємств, що є передумовою несвоєчасної виплати заробітної плати, фінансових зобов'язань перед бюджетом, виконання невідкладних та аварійних робіт, інших першочергових потреб підприємств тощо».

Крім того він підкреслив, що в даному документі несправедливо прописаний механізм розрахунків за інші види енергоресурсів, крім енергії та природного газу, наприклад - вугілля. «Дія закону розповсюджується і на всі підприємства сфери тепло забезпечення та водовідведення. Порушено єдині підходи до порядку відкриття та режимів використання спеціальних банківських рахунків, відсутні критерії та механізми визначення уповноважених банків на конкурентних засадах, не створено умов для запровадження єдиного порядку розподілу коштів для всіх суб'єктів цього ринку», - сказав чиновник.

Саме тому, за його словами, Глава держави пропонує відхилити цей закон, і вже Кабінет Міністрів за дорученням Президента розробив новий законопроект, який повинен рівноправно врахувати інтереси всіх учасників процесу споживання енергоресурсів та надання комунальних послуг. Даний законопроект, за словами Аліпова, знаходиться на узгодженні в соціальних органах виконавчої влади та після затвердження Кабінетом Міністрів буде направлений до Верховної Ради.

Катерина Селіванова

 
Коментарі (0)