ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняНа Івано-Франківщині збільшилися обсяги розподілу газу

На Івано-Франківщині збільшилися обсяги розподілу газу

Фахівці газового господарства прогнозують, що до кінця року обсяги споживання газу зростуть ще на 2-5%.

Фахівці газового господарства прогнозують, що до кінця року обсяги споживання газу зростуть ще на 2-5%.

За перше півріччя 2017 року ПАТ "Івано-Франківськгаз" протранспортувало 400 млн куб. м природного газу. Це майже на 11% більше, ніж за аналогічний період минулого року. 

Про це йдеться у повідомленні "Українських новин".

Найбільший приріст протранспортваного газу припадає на побутових споживачів – 34 млн куб. м Крім населення, наростили об`єми, у порівнянні з минулим роком, бюджетна сфера та ТКЄ: на  1,4 млн куб. м та 3 млн. куб. м відповідно. Натомість промисловість, єдина категорія споживачів природного газу, для якої скоротилися обсяги розподілу енергоресурсу.

"Збільшення обсягів розподілу газу  для населення пов’язане передусім із діючою системою субсидіювання, яка не спонукає споживачів до економії. В середньому один субсидіант використовує у понад два рази більше природного газу, ніж споживач, який сплачує за газ грошима", - сказав комерційний директор ПАТ "Івано-Франківськгаз" Віктор Кедик.

До прикладу, сім’я із трьох людей, яка не оформила субсидії та проживає в квартирі площею 90 кв. м з автономним опаленням газом, протягом року використовує близько 860 куб. м газу. Натомість родина з такою ж кількість членів сім’ї  та площею помешкання, маючи державну допомогу, споживає 2160 куб. м газу. Таким чином, діюча система нарахування державної допомоги органами соцзахисту субсидій сприяє збільшенню використання енергоресурсу. Більше того, багато споживачів  спеціально нарощують витрати газу для того, щоб в подальшому їм не зменшили субсидію.

В той же час система бюджетних розрахунків за субсидії призводить до дефіциту обігових коштів у газорозподільних компаніях. По-перше, розрахунки за субсидіями, які оформляються протоколами, неможливо спрямувати на виплату заробітної плати працівникам чи на закупівлю матеріалів для ремонту газопроводів та інших пунктів інвестпрограми. По-друге, бюджетна компенсація за субсидії та пільги поступає зі значною затримкою.

Ці фактори для "Івано-Франківськгазу" є критичними, адже саме населення є основним клієнтом компанії: на цю категорію споживачів  припадає 70% протранспортованого газу. При цьому частка пільг і субсидій становить більше 53% від надходжень компанії.

До кінця року, прогнозують фахівці газового господарства, обсяги споживання зростуть ще на 2-5%. Однак, через перераховані проблеми, компанія і надалі відчуватиме дефіцит тарифної виручки, яка спрямовується на підтримку та розвиток газорозподільної системи. Для усунення цієї перешкоди необхідне відокремлення плати за розподіл газу від  загальної вартості блакитного палива та монетизація субсидії.

 

 
Коментарі (0)