ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024На вертикальну розводку опалення дозволили ставити індивідуальні лічильники

На вертикальну розводку опалення дозволили ставити індивідуальні лічильники

У будинках з вертикальною розводкою можна встановлювати вузли розподільного обліку

У будинках з вертикальною розводкою можна встановлювати вузли розподільного обліку

Для установки вузлів розподільного обліку в старих будинках (з вертикальною розводкою опалення) потрібно визначити технічну можливість їх установки.

Порядок визначення технічної можливості встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії та економічної доцільності установки приладів - розподільників теплової енергії, затвердженого постановою Кабміну від 10 жовтня 2018 року № 829, вступив в силу 24 жовтня.

Технічна можливість установки вузлів визначається при обстеженні внутрішньобудинкової системи опалення підприємством, яке має ліцензію на провадження господарської діяльності з будівництва об'єктів, які за класом наслідків (відповідальності) відносяться до об'єктів з середніми і великими наслідками.

За результатами обстеження складається акт у довільній формі, в якому зазначається висновок і ПІБ виконавця обстеження. Якщо в висновку зазначено, що технічна можливість установки вузла розподільного обліку відсутня, відзначається критерій, якому не відповідає будинків система опалення, а також можуть зазначатися заходи, здійснення яких дозволить встановити вузли розподільного обліку.

Замовити обстеження внутрішньобудинкової системи опалення може власник (співвласники) будівлі або окремих приміщень в будівлі.

Передбачені наступні критерії відповідності внутрішньобудинкової системи опалення для установки вузлів розподільного обліку:

- окреме відгалуження системи опалення для окремого приміщення, наявність якого встановлено в ході візуального огляду і яке передбачено принциповою схемою внутрішньобудинкової системи опалення будівлі (при наявності);

- принципової схемою внутрішньобудинкової системи опалення передбачена технічна можливість установки автоматичних регуляторів температури в приміщеннях, яка не приведе до порушень гідравлічного режиму внутрішньобудинкової системи опалення будівлі;

- при установці вузла розподільного обліку буде забезпечено дотримання вимог застосування засоби вимірювальної техніки та умов його належної експлуатації, зазначені в технічній (супровідної) документації на цей засіб;

- можливість забезпечення вільного доступу для зняття показань приладу обліку, його обслуговування, заміни при подальшій експлуатації.

При розрахунку вартості установки приладів - розподільників буде враховуватися кількісний показник мінімальної оснащеності такими приладами опалювальних приладів (не менше 50%).

Установка приладів - розподільників теплової енергії є економічно доцільною, якщо термін окупності системи обліку не перевищує термін служби самої системи обліку або іншого терміну, узгодженого співвласниками будівлі.

Висновок про економічну доцільність установки приладів - розподільників теплової енергії складається в довільній формі.

Прилади - розподільники теплової енергії встановлюються на всіх опалювальних приладах системи опалення в квартирі і використовуються для визначення частки споживання тепла окремим опалювальним приладом в загальному споживанні відповідно до показань вузла комерційного обліку (будинкового лічильника).

Споживачам, приміщення яких обладнані приладами - розподільниками, обсяг спожитої теплової енергії визначається за їх показниками відповідно до методики розподілу між споживачами обсягів спожитих в будівлі комунальних послуг, яку затверджує Мінрегіон, але не менше мінімальної частки середнього питомого споживання теплової енергії серед інших споживачів в будівлі .

Нагадаємо, проект методики розподілу між споживачами обсягів спожитих в будівлі комунальних послуг вже розроблений Мінрегіоном

 

 
Коментарі (0)