ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаНа вугілля з ДНРовівських копанок є попит в Європі

На вугілля з ДНРовівських копанок є попит в Європі

Збільшується кількість жертв на саморобних шахтах на непідконтрольною Києву частини Донбасу. Тільки за першу декаду серпня сталося 3 аварії, загинули четверо гірників

Попит на вугілля з ОРДЛО є, навіть в копанках добувають якісне вугілля з низьким вмістом сірки - антрацит. Він довго не втрачає якості, що не окислюється і користується високим попитом в Європі. У Чехії, Польщі, Румунії, Болгарії досі працюють енергоблоки, розраховані на антрацит, їх влаштовує за якістю і ціною вугілля з копанок, розповідають експерти-енергетики.

Вугілля везуть контрабандою з ОРДЛО через Росію в Європу, це дуже вигідний бізнес для місцевої влади і дуже небезпечний - для шахтарів. Гірники з непідконтрольних Києву територій дуже часто розповідають історії про загибель в копанках, люди змушені працювати в таких умовах від безвиході.

Збільшується кількість жертв на саморобних шахтах на непідконтрольною Києву частини Донбасу. Тільки за першу декаду серпня сталося 3 аварії, загинули четверо гірників. Насправді, в саморобних шахтах-копанках на окупованій території гине набагато більше людей, вважають експерти. У них не відкачують воду, не подають в забої повітря. Втім, на українських державних шахтах також виникають проблеми з відкачуванням води, розповідають гірські інженери. А це, за їхніми словами, призведе до екологічної бідою.

У підконтрольному проросійської угруповання «ДНР» Сніжному (Донецька область) 11. серпня затопило шахтну виробку. Двоє шахтарів загинули. 9 серпня в тому ж Сніжному: на так званій «шахті № 37" задихнулося двоє робітників з-за зупинки компресора, що подає повітря в забій.

Ніякої «шахти № 37» в Сніжному не було, в обох випадках це, швидше за все, звичайні саморобні копанки, вважає голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайло Волинець.

«Кривавий» вугілля з ОРДЛО через Росію везуть в Європу - НПГУ

«У ОРДЛО, які зараз «під дахом» Росії, майже кожен день гинуть люди на шахтах, копанки - таку інформацію я отримую від шахтарів. Ці криваві копанки не мають ні назви, ні реєстрації, ні документів. Їх називають «Анна», «Марія», «Свята Марія», або просто номер дають. Це надприбутковий бізнес для тих, хто його «кришує». Ті, хто «кришує», дають тільки на початку невеликі гроші на найпростіше обладнання, потім грошей не дають », - повідомив Михайло Волинець.

Шахтарів можуть застати води з сусідньої затопленої шахти

Загибель двох гірників була пов'язана з затопленням забою шахтними водами. На непідконтрольною Києву частини Донбасу закрили понад 50 шахт, у багатьох не відкачують води, і вони прориваються в сусідні вироблення. У будь-який момент шахтарі, які перебувають під землею, можуть бути захоплені водами з сусідньої затопленої шахти, розповідає гірський інженер підконтрольної Києву шахти «Новогродівська Селідоввугілля» Сергій Павлов.

Але недавно і на українських шахтах також почали відключати відкачування води. Так, з закритої шахти «№ 2 Новогродівська Селідоввугілля» забрали насоси і припинили відкачку. Тепер грунтові води піднімаються. Новогродівка повністю залежить від питної води з свердловин, оскільки знаходиться поруч з лінією фронту, і там місяцями немає централізованого водопостачання. Якщо шахтні води потраплять в грунтові води - місто загине, побоюються місцеві жителі.

Через 1-2 роки підуть солончаки, земля стане непридатною і перетвориться в болото. Шахтна вода небезпечна як по радіації, так і сольовим і лужно властивостями, можуть загинути міста

«Ми не будемо на працюючій шахті« Новогродівська 1/3 »встигати відкачувати воду, яка буде надходити з затопленої шахти« № 2 Новогродівська ». Це означає, через 1-2 роки підуть солончаки, земля стане непридатною і перетвориться в болото. Шахтна вода небезпечна як по радіації, так і сольовим, і лужно властивостями. До війни висновок було, що не можна закривати шахту «№ 2 Новогродівська», тепер той же краматорський інститут каже, що закривати можна. На мою думку, можуть загинути міста », - вважає Сергій Павлов.

 

 
Коментарі (0)