ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаНа ЗАЕС можуть перезапустити два реактори на зимовий час

На ЗАЕС можуть перезапустити два реактори на зимовий час

Україна розглядає можливість перезапуску Запорізької АЕС, що наразі окупована росіянами, для забезпечення її безпеки з наближенням низьких температур

 

Україна розглядає можливість перезапуску Запорізької АЕС, що наразі окупована росіянами, для забезпечення її безпеки з наближенням низьких температур.

Про це в інтерв'ю Associated Press розповів президент "Енергоатому" Петро Котін.

"Якщо у вас буде низька температура, ви просто заморозите все всередині. Обладнання безпеки буде пошкоджено", – сказав він. "Тому вам потрібне опалення, і єдине опалення може надходити від працюючого реактора".

Минулого місяця останній працюючий реактор станції був переведений у "холодну зупинку", що зменшило ймовірність катастрофи. Але ризик існує, поки всередині знаходяться збірки ядерного палива, пояснив Котін. Навмисне пошкодження реакторів або обладнання безпеки та охолодження, або вихід з ладу цих систем через низькі температури, так само може призвести до катастрофи.

"Є залишкове тепло, тож потрібно постійно забезпечувати охолодження цих паливних збірок. Якщо ви перестанете охолоджувати, то станеться катастрофа. Саме так це працює", - сказав він.

Котін також додав, що електростанція є єдиним джерелом тепла для окупованого Енергодару..

"Енергоатом" може прийняти рішення про перезапуск реакторів вже в середу. "Ми наразі оцінюємо всі ризики. І це залежить від погоди. Насправді, у нас не так багато часу для цього", – резюмував Котін.

 

 

 
Коментарі (0)