ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаНа Житомирщині виділятимуть фіндопомогу на встановлення сонячних панелей

На Житомирщині виділятимуть фіндопомогу на встановлення сонячних панелей

Влада Житомирщини підтримала ініціативи Держенергоефективності і надаватиме мешканцям області фіндопомогу не лише на утеплення житла, а й на встановлення сонячних панелей.

Мешканці Житомирської області отримуватимуть з обласного бюджету відшкодування 20% суми кредиту, залученого на встановлення приватних сонячних електростанцій. 

За це рішення проголосували депутати на сесії Житомирської обласної ради 6 квітня, йдеться у повідомленні Урядового порталу.

«Жителі Житомирщини мають два привабливих фінансових стимули до використання «сонячної» електроенергії: грошову компенсацію та «зелений» тариф. Спочатку усі охочі зможуть заощадити на встановленні сонячних панелей, оскільки частину витрат візьме на себе місцева влада. Згодом домогосподарства зможуть забезпечити себе електроенергією та стати менш енергонезалежними, а також заробити, продаючи надлишок електроенергії у мережу за дуже вигідним «зеленим» тарифом - 18,09 євроцентів/кВт*год», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Сергій Савчук нагадав, що у 2015 році завдяки розробленому у тісній співпраці з ДерженергоефективностіЗакону України № 514-VIII введено та прив’язано до курсу євро «зелений» тариф на закупівлю електроенергії, виробленої сонячними установками приватних домогосподарств потужністю до 30 кВт.

За словами голови Агентства, рішення Житомирської обласної ради має бути прикладом для інших органів місцевого самоврядування. «Це одна з перших областей, яка не лише продовжує дію регіональної програми здешевлення «теплих» кредитів, а й розширює її, стимулюючи населення використовувати відновлювані джерела енергії», - підкреслив Голова.

Житомирська обласна рада також прийняла рішення надавати компенсацію витрат на придбання систем сонячного теплопостачання та/або гарячого водопостачання. Для фізичних осіб, ОСББ та ЖБК відшкодовуватиметься 15% від суми кредиту, залученого на ці цілі.

Окрім цього, влада області, як і раніше, надає співфінансування на утеплення житла. На реалізацію такої обласної програми у 2017 році виділено 2,5 млн гривень.

 

 
Коментарі (0)