ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаНабрали чинності зміни до Правил користування електричною енергією для населення

Набрали чинності зміни до Правил користування електричною енергією для населення

Зміни до Правил користування електричною енергією для населення, затверджені постановою Кабінету Міністрів України, від 23.08.2016 № 591, 20 вересня 2016 року офіційно оприлюднені в «Офіційному віснику України»
Зміни до Правил користування електричною енергією для населення, затверджені постановою Кабінету Міністрів України, від 23.08.2016 № 591, 20 вересня 2016 року офіційно оприлюднені в «Офіційному віснику України» за № 72, ст. 2427 та Урядовому кур’єрі за № 176. Ці Зміни набрали чинності з дня їх офіційного опублікування.
 
Зазначені Зміни забезпечили споживачам право самостійно вибирати та купувати лічильники, зобов’язали електророзподільні підприємства за свій рахунок проводити первинну параметризацію цих лічильників, встановили чіткі терміни щодо встановлення таких лічильників, а саме, 3 дні у місті, 5 днів в сільській місцевості. Таким чином, зазначеними Змінами фактично руйнується монополія обленерго з їх продажу.
 
Крім того, цими змінами:
 
1. Впроваджено перелік нових термінів та визначень з метою врегулювання зазначених нижче питань.
 
2. Удосконалено та конкретизовано процедуру укладення договору про користування електричною енергією, зокрема:
- визначено вичерпний перелік документів, за наявності яких укладається договір;
- передбачено багатоваріантність подання документів – особисто, з довіреною особою або поштовим зв’язком за вибором споживача;
- встановлено конкретні строки на вчинення певних дій (відмова з обґрунтуванням або надання проекту договору);
- враховано особливості врегулювання взаємовідносин у разі необхідності використання електричної енергії за різними тарифними групами (побутові та не побутові потреби) та у разі встановлення електроустановок з виробництва електроенергії з альтернативних джерел в приватному домогосподарстві.
 
3. Конкретизовано технічні аспекти визначення потужності, яка має бути зазначена в договорі, у тому числі для випадків трифазного підключення.
 
4. Удосконалено та конкретизовано процедуру зміни споживача на об’єкті, у тому числі передбачено випадок врегулювання відносин за відсутності у споживача документів, що підтверджують право власності чи користування об’єктом на період оформлення спадщини.
 
5. Деталізовано процедуру улаштування обліку на об’єкті споживача, як перший раз, так і в подальшому за необхідності модернізації чи заміни лічильників, пов’язаних із вибором споживачем тризонного чи двозонного тарифу або улаштування обліку для забезпечення розрахунків за вироблену з альтернативних джерел електричну енергію. При цьому визначено, що:
- улаштування обліку є платною послугою, яку оплачує ініціатор її надання;
- в рахунок оплати послуги споживач має право передати енергокомпанії придбаний споживачем на конкурентному ринку (у продавця чи виробника відповідних засобів вимірювальної техніки) лічильник;
- у вартість послуги не включається вартість первинної параметризації, яка має забезпечуватись енергокомпанією за рахунок тарифу;
- енергокомпанія забезпечує правильну роботу обліку;
- збереження та схоронність вузла обліку забезпечує власник території, на якій це устаткування встановлено.
 
6. Деталізовано процедуру зняття засобів обліку та визначення показів на початок та кінець розрахункового періоду, яким є календарний місяць.
 
7. Конкретизовано порядок розрахунків за електричну енергію, зокрема вимоги до оформлення платіжних документів.
 
8. Удосконалено процедуру відключення за заборгованість, а саме:
- встановлено вимоги до попередження по відключенню та визначено за яких умов енергокомпанія має право вручити попередження споживачу;
- визначено, що відключення не виконується у разі пред’явлення споживачем персоналу енергопостачальника, який прибув виконати відключення, документів про оплату спожитої електричної енергії.
 
9. Удосконалено процедуру відновлення електропостачання:
- скорочено строк поновлення для сільської місцевості з 7 до 5 робочих днів;
- встановлено, що якщо відключення відбувалось за заборгованість, то із споживача не стягуються кошти за повторне підключення (електропостачання поновлюється після погашення заборгованості).
 
Разом з тим, Правила доповнені додатками:
- примірним договором про купівлю-продаж електричної енергії за «зеленим» тарифом до договору про користування електричною енергією;
- формою акта про встановлення або заміну або технічну перевірку або контрольний огляд або збереження пломб вузла обліку (засобу обліку), встановленого на об’єкті Споживача;
- акта розподілу електричної енергії на побутові та непобутові потреби.
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
23 Вересня 2016 p. 15:02
Зміни до Правил користування електричною енергією для населення...---------------------------------------------------------------- А У САМОГО НАСЕЛЕННЯ ХТО-НЕБУДЬ ПИТАВ, ЧИ ПОТРІБНІ ЦІ ЗМІНИ?