ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2024-2025НАБУ і САП завершили розслідування другого епізоду справи "Роттердам+"

НАБУ і САП завершили розслідування другого епізоду справи "Роттердам+"

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування за підозрами, які оголосили 15 людям, причетним до застосування формули «Роттердам+»
Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування за підозрами, які оголосили 15 людям, причетним до застосування формули «Роттердам+», про це повідомила пресслужба НАБУ.
 
У відомстві зазначили, що це стало другим епізодом справи щодо масштабного розслідування антикорупційних органів. Так, у жовтні 2022 року були оголошені підозри 15 людям.
 
Підозри повідомили людям, які причетні до застосування формули «Роттердам+» протягом 2018-2019 років. Унаслідок цього споживачі електроенергії незаконно переплатили понад 20 мільярдів гривень. 
 
Коло підозрюваних у новому епізоді включає:
  • 2 колишніх голів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП);
  • 6 колишніх членів НКРЕКП;
  • 2 чинних членів НКРЕКП;
  • 1 чинного та 2 колишніх працівників НКРЕКП;
  • 2 чинних посадовці групи приватних теплогенеруючих компаній.
Розслідування першого епізоду завершили у вересні 2022 року. Тоді оновили підозри шістьом людям, причетним до запровадження формули «Роттердам+» протягом 2016-2017 років. За ці роки сума незаконної переплати становила понад 19 млрд грн, кажуть правоохоронці.
 
А загалом упродовж 2016-2019 років переплата перевищувала 39 мільярдів гривень. Слідчі розповідають, що у формулу заклали витрати на послуги, які фактично не виконувались, а саме транспортування вугілля національного виробника до теплових електростанцій з порту в Роттердамі. 
 
У межах другого епізоду справи про підозри повідомили двом колишнім головам НКРЕКП, шістьом колишнім і трьом чинним членам НКРЕКП, чинному та колишньому працівникам комісії, а також чинному й колишньому посадовцям групи приватних теплогенерувальних компаній.
 
За версією слідства, шестеро з цих людей, котрі усвідомлено взяли участь у злочині, одержали нові підозри за зловживання владою або службовим становищем (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України).
 
Санкція статті передбачає ув’язнення від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років зі штрафом від 8,5 тисячі гривень до 17 тисяч гривень.
 
Дії членів НКРЕКП, які, не розібравшись, голосували за затвердження формули «Роттердам+», кваліфікували як службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України).
 
Санкція статті — штраф від 34 до 68 тисяч гривень або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.
 
«Слідство має докази, що ухвалити таку формулу обчислення НКРЕКП вмовили представники групи приватних теплогенерувальних компаній, які в результаті й отримали надприбутки», — йдеться у повідомленні.
 
У НАБУ зазначають, що спочатку регулятор не погоджувався ухвалювати формулу, проте в березні 2016 року на цю пропозицію пристав.
 

Як наслідок, відбулось зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об’єктів соціальної інфраструктури, підприємців, що призвело до подорожчання товарів та послуг для кінцевого споживача, зокрема й першої необхідності. 

 
Коментарі (0)