ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГНАБУ проводить розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами НКРЕКП

НАБУ проводить розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами НКРЕКП

Національного антикорупційного бюро підозрює главу і членів Національної комісії регулювання енергетики в змові з енергогенеруючими компаніями при затвердженні формули по визначенню оптової ціни електроенергії, яка відома як Роттердам +
Національного антикорупційного бюро (НАБУ) підозрює главу і членів Національної комісії регулювання енергетики в змові з енергогенеруючими компаніями при затвердженні формули по визначенню оптової ціни електроенергії, яка відома як Роттердам+. Про це йдеться в визначеннях Солом'янський районного суду Києва від 10 липня, повідомляє Ліга.net
 
НАБУ направило до суду ряд клопотань, якими простило допустити детективів до банківських документів Центренрего і Дніпроенерго для перевірки обгрунтованості затвердження формули Роттердам +.
 
"Досудовим розслідуванням встановлено, що голова і члени НКРЕКП, використовуючи службове становище всупереч інтересам служби та діючи в інтересах генеруючих компаній, навмисне, з метою створення умов отримання ГК ТЕС надприбутків, в січні-березні 2016 року за розробку порядку формування оптової ринкової ціни (Роттердам +) забезпечили включення в нього явно необґрунтованою формули, яка збільшувала вартість вугілля. Таким чином, вони створили всі необхідні умови для зростання ціни продажу електричної енергії в оптовий р инок ", - йдеться в ухвалі суду.
 
Суд відхилив всі клопотання НАБУ.
 
Бюро проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами НКРЕКП, які в 2016 році прийнятті постанови № 289 "Про затвердження Порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни електричної енергії" (формула Роттердам +).
 
На думку слідчих, це призвело до економічно необгрунтованого збільшення ціни покупки електроенергії ДП Енергоринок у енергогенеруючих компаній.
 
НАБУ також вважає, що посадові особи НКРЕКП, діючи умисно в інтересах генеруючих компаній, на виконання злочинних домовленостей, використовуючи необґрунтовану формулу розрахунку вартості енергетичного вугілля, здійснили розрахунки прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії за завищеною вартістю енергетичного вугілля на 2 4 квартали 2017 року.
 
"Це дозволило генеруючим компаніям теплових електростанцій отримати надприбутки з виробництва та подальшого продажу електричної енергії в Оптовий ринок електроенергії, а споживачі е/е безпідставно понесли витрати на її покупку", - йдеться в ухвалі суду.
 
У березні 2016 року НКРЕКП затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, по якій ТЕС продають електроенергію на ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.
 

Згідно з цією методикою, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації обчислюється за формулою "вартість вугілля в порту Роттердам + вартість його доставки в Україну". 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
18 Серпня 2017 p. 10:18
Думаю, що повідомлення про подібні "спектаклі" будуть надходити і далі , адже треба чимось відволікати увагу населення від постійного знецінення гривні , яке зовні виглядає як неухильне зростання цін і тарифів.