ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГНацбанк обіцяє дешеву іпотеку в наступному році

Нацбанк обіцяє дешеву іпотеку в наступному році

Ставки по іпотеці вже в наступному році можуть впасти до 12-13% річних

Ставки по іпотеці вже в наступному році можуть впасти до 12-13% річних, заявив в інтерв'ю The Page глава Національного банку України Яків Смолій. Зараз банки видають іпотечні кредити в середньому майже по 21% річних. В Україні подешевшає іпотекаОднако для такого зниження ставок по іпотеці Нацбанк повинен спочатку опустити облікову ставку. За словами Смолія, метою регулятора є її падіння до 9% до кінця 2020 го і 8% до кінця 2021 року.

«Ми досить позитивно до цього ставимося, якщо облікова ставка буде 8-9%, як ми прогнозуємо. Порахуємо маржу в 4-5%, ось і отримаємо 12-13% », - відповів він на питання, чи можливе зниження вартості кредитів на житло.

Але крім зниження облікової ставки Верховній Раді необхідно також прийняти ряд законопроектів для доповнення вже проведених реформ, підкреслив глава НБУ.

«Той, хто сьогодні видає позики, не може зменшувати маржу через високі ризики, і це впливає на ставки. Потрібно також посилювати захист прав споживачів фінпослуг і одночасно - підвищувати фінансову грамотність позичальників, щоб вони були більш обізнані в тому, на яких умовах їм банки пропонують кредити », - пояснив Смолій.

 

 
Коментарі (0)