ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГНацкомісія підвищить тариф на передачу електроенергії на 2021 рік

Нацкомісія підвищить тариф на передачу електроенергії на 2021 рік

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, планує встановити тариф НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії на 2021 рік у розмірі 324,81 грн

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, планує встановити тариф НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії на 2021 рік у розмірі 324,81 грн / МВт-год без ПДВ, що 4,8% більше схваленого раніше тарифу (309,8 грн / МВт-год) і на 3,85% вище тарифу, встановленого на грудень 2020 роки (312,76 грн / МВт-год).

Відповідне рішення внесено до порядку денного засідання НКРЕКП 9 грудня, повідомила пресслужба Найрегулятора.

Згідно з обґрунтуванням до проекту постанови, при його остаточному розрахунку тарифу "Укренерго" на передачу додатково враховані, зокрема, "витрати на ремонт" в розмірі майже 189 млн грн.

Крім того, збільшений до 138,96 млн МВт-год (спочатку розрахунки базувалися на обсязі 137,89 млн МВт-год) прогнозний обсяг передачі, обсяг експорту електроенергії, виходячи з прогнозного балансу електроенергії ОЕС від 4 листопада поточного року, а також переглянута стаття витрат на компенсацію зеленого тарифу для домогосподарств, що становить 3,97 млрд грн (в схваленому проекті було закладено 3,46 млрд грн).

У той же час переглянута в бік зменшення складова витрат на компенсацію зелених тарифів промисловим ВДЕ-об'єктів - з 24,17 млрд грн до 23,9 млрд грн.

В обґрунтуванні зазначається, що такі перерахунки здійснені з урахуванням, зокрема, уточненого обсягу суми виплат на підтримку ДП "Гарантований покупець" з держбюджету в 2021 році, що враховує обсяги обмеження зелених виробників і скорочення перехресного субсидування.

Іншим проектом постанови, яке також внесено до порядку денного засідання 9 грудня НКРЕКП намір встановити тариф на послуги диспетчеризації на рівні 39,74 грн / МВт-год, кілька відкоригувавши його в порівнянні з схваленим раніше - 40,04 грн / МВт-год.

Як повідомлялося, спочатку НЕК "Укренерго" розрахувало на 2021 рік тариф на передачу електроенергії в розмірі 501,03 грн / МВт-год, для підприємств "зеленої" металургії - 91,73 грн / МВт-год. При цьому компанія відзначала, що витрати, пов'язані з виконанням спеціальних зобов'язань (ПСО), складуть в його структурі 81,6%, або 406,69 грн / МВт-год.

Однак НКРЕКП переглянула розрахунки тарифу в бік зменшення. Зокрема, комісія врахувала в ньому 9,4 млрд грн компенсації з держбюджету за "зеленим тарифами" промисловим ВДЕ-станціям, що становить 20% прогнозного обсягу оплат в 2021 році виробленої зеленої електроенергії. У схваленому в листопаді проект постанови про встановлення тарифу ОСП на передачу також не врахована тариф для підприємств так званої зеленої металургії.

 
Коментарі (0)