ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаНацкомісія затвердила новий розрахунок плати за приєднання до електромереж

Нацкомісія затвердила новий розрахунок плати за приєднання до електромереж

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, затвердила порядок формування плати за приєднання до системи передачі і системи розподілу електричної енергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, затвердила порядок формування плати за приєднання до системи передачі і системи розподілу електричної енергії. Про це повідомила голова НКРЕКП Оксана Кривенко в Facebook.

За її словами, споживачі отримають прозорий, прогнозований і неупереджений порядок розрахунку плати за приєднання електроустановок до електричних мереж, рівноправний доступ до електричних мереж і можливість визначення вартості приєднання на етапі планування.

Вона зазначила, що згідно з рішенням, розрахунок плати за нестандартне приєднання передбачає плату за приєднання потужності - твір потужності помножене на ставку і плату за створення лінійної частини приєднання.

Рішення посилить позиції України в рейтингу сприятливості ділового середовища Світового Банку "Doing Business", що дозволить залучити додаткові інвестиції.

Згідно з рішенням, на перехідний період до 31 грудня 2020 року, вартість базової ставки приєднання 1 кВт потужності для всіх операторів систем розподілу визначена на рівні 3,48 тис. Грн / кВт (без ПДВ). Після перехідного періоду ставки будуть розраховані на основі фактичних капітальних витрат на приєднання.

Затвердженим порядком також стимулюється приєднання об'єктів (електроустановок) на більш високому рівні напруги (плата за нестандартне приєднання на більш високих ступенях напруги буде менше).

Ставка плати для електроустановок, призначених для виробництва електричної енергії, знижена на 10%. Після перехідного періоду ставки будуть розраховані на основі фактичних капітальних витрат на приєднання.

Коефіцієнт завантаження трансформаторних підстанцій визначається виключно на базі фактичного перетікання електричної енергії. Коефіцієнти завантаження і ставки приєднання встановлюються на рік, є публічною інформацією та розміщені на офіційних веб-сайтах операторів систем розподілу.

До кінця поточного року планується прийняти ставки плати за стандартне і нестандартне приєднання потужності на відкритому засіданні НКРЕКП, яке відбудеться в формі відкритих слухань. 

 
Коментарі (0)