ГоловнаНовини ЖКГТранспортНаціональний лоукостер незабаром може збанкрутувати

Національний лоукостер незабаром може збанкрутувати

Українська авіакомпанія не зможе вижити без державних дотацій

Українська авіакомпанія SkyUp незабаром може стати банкрутом, якщо не отримає підтримку з боку держави. Про це повідомляє портал "Хвиля" з посиланням на інтерв'ю співзасновника компанії Олександра Альби виданню "Українська правда".

У компанії повідомили про збитки в розмірі тридцяти мільйонів доларів США. Причому мова йде про суму з початку поточного року по серпень включно. Якщо ситуація продовжить погіршуватися, українському лоукост загрожує банкрутство.

"У минулому році ми заплатили двісті мільйонів податків та зборів. У цьому році повинні були заплатити чотириста мільйонів гривень. Але замість цього нам загрожує банкрутство, а державі - мінус сто мільйонів гривень через те, що всі наші 1 300 високооплачуваних фахівців стануть на біржу праці ", - пояснив Олександр Альба.

Згідно із заявою співзасновника авіакомпанії, SkyUp не може в умовах, що склалися конкурувати з іноземними авіаперевізниками, які отримують допомогу від урядів своїх країн.

"В даний час ми конкуруємо з Wizz Air, який отримав 440 мільйонів фунтів фінансової допомоги. Це майже 800 мільйонів доларів США. І сьогодні вони літають із завантаженням 20-30-40 пасажирів. Lufthansa отримала 9 мільярдів євро. Air France і KLM - по 12 мільярдів. Деякі країни надають субсидії на внутрішні перельоти. А у нас до сих пір внутрішні перельоти обкладаються ПДВ, через що переліт до Варшави коштує дешевше, ніж усередині країни ", - продовжив співзасновник SkyUp.

Бізнесмен зазначив глобальні тенденції, згідно з якими авіакомпанії отримують відразу кілька пакетів фінансової допомоги. Одна її частина є безоплатною. Ці гроші витрачаються на зарплати, лізинг, оренду офісів.

"Крім цього, авіакомпанія додатково під державні гарантії виділяють величезні кредити. Ми не отримали ні першого, ні другого. Ми не отримали ні копійки. У мене тільки оренда одного літака коштує 300 тисяч доларів США, і у нас таких літаків одинадцять. Сподіваємося, що нас почують. Я просто хочу сказати, що зараз немає нікого, кому було б важче, ніж нам. Жоден бізнес сьогодні не конкурує всередині країни з бізнесами, які отримали мільярди підтримки ", - резюмував Олександр Альба.

 

 
Коментарі (0)