ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаНацрегулятор погодив порядок закупівлі допоміжних послуг

Нацрегулятор погодив порядок закупівлі допоміжних послуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, погодила тимчасовий порядок закупівлі допоміжних послуг для забезпечення безпеки енергопостачання.
Нацкомісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, погодила порядок, який дозволить залучати до виробництва електроенергії в період її гострого дефіциту через брак вугілля та для балансування енергосистем ТЕС та ТЕЦ на газі.
 
Відповідна постанова була прийнята на засіданні НКРЕКП у понеділок, 8 листопада, повідомляє пресслужба Регулятора.
 
Регулятор на засіданні змінив офіційну назву документа, яка в остаточній редакції звучить як "Тимчасовий порядок придбання допоміжної послуги для забезпечення регулювання частоти та активної потужності в ОЕС України, а саме забезпечення резервів заміщення (третинне регулювання".
 
Відповідно до проєкту документа, "допоміжна послуга для забезпечення регулювання частоти та активної потужності в ОЕС України, а саме забезпечення резервів заміщення (третинне регулювання, ДП РЗ) – це "послуга, яка надається оператору системи передачі акредитованими постачальниками такої послуги та полягає у підтримці енергогенеруючого обладнання , основним паливом для якого є природний газ/мазут, у стані готовності для виробництва електричної енергії та забезпечення паливом".
 
Тимчасовий порядок, зокрема, передбачає закупівлю електроенергії у виробників на газі на аукціонах з верхнім price cap на рівні 2500 грн/МВт-ч , а також підписання генкомпаніями довгострокових контрактів на постачання газу з НАК "Нафтогаз України".
 
Очікувана потреба в природному газі у виробників електроенергії може становити 200 млн кубометрів на місяць, залежно від температури повітря та режиму роботи атомних енергоблоків.
 

НЕК "Укренерго" оплачуватиме допоміжну послугу виробників електроенергії на газі шляхом коштів, передбачених у тарифі компанії на оперативно-диспетчерське управління. 

 
Коментарі (0)