ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГНацрегулятор встановив RAB-тариф ще 25 обленерго

Нацрегулятор встановив RAB-тариф ще 25 обленерго

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановила стимулююче тарифоутворення для 25 компаній-операторів систем розподілу
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановила стимулююче тарифоутворення для 25 компаній-операторів систем розподілу.
 
Про це під час засідання НКРЕКП сказав голова комісії Валерій Тарасюк, повідомляє пресслужба Нацрегулятора.
 
"Ми йшли 8 років до прийняття тарифів на RAB-регулювання і встановлення його з 1 січня", - прокоментував Тарасюк.
 
RAB-тарифи з 1 січня встановлюються для:
 
АТ "Вінницяобленерго"; ПРАТ "Волиньобленерго"; АТ "ДТЕК Дніпровські Електромережі"; АТ "ДТЕК Донецькі Електромережі"; АТ "Житомиробленерго"; ПРАТ "Закарпаттяобленерго"; ПАТ "Запоріжжяобленерго"; ПРАТ "ДТЕК Київські Електромережі"; ПРАТ "ДТЕК Київські Регіональні Електромережі"; ПРАТ "Кіровоградобленерго"; ПРАТ "Львівобленерго"; АТ "Миколаївобленерго"; АТ "ДТЕК Одеські електромережі"; АТ "Прикарпаттяобленерго"; ПРАТ "Рівнеобленерго" АТ "Сумиобленерго"; ВАТ "Тернопільобленерго"; АТ "Харківобленерго"; АТ "Херсонобленерго"; АТ "Хмельницькобленерго"; ПАТ "Черкасиобленерго"; АТ "Чернівціобленерго"; АТ "Чернігівобленерго"; ТОВ "ДТЕК Високовольтні Мережі";  ПрАТ "ПЕЕМ "ЦЕК".
 
Ще для семи компаній, відповідно до рішення НКРЕКП, збережеться чинна методика "Витрати+": ТОВ "Луганське Енергетичне Об'єднання"; ПАТ "Полтаваобленерго"; ДПЕМ ПРАТ "Атомсервіс"; ДП "Регіональні Електромережі"; ПРАТ "ДТЕК Пем-Енерговугілля"; ТОВ "Нафтогаз Тепло"; АТ "Укрзалізниця".
 
Остаточні тарифи для компаній будуть переглянуті у зв'язку зі зниженням тарифу ПрАТ "НЕК "Укренерго" на передачу та оприлюднені комісією пізніше.
 
Нагадаємо, RAB-регулювання – це регуляторна база активів. Тобто йдеться про матеріально-технічну базу (трансформатори, стовпи, дроти тощо), яку використовують обленерго – компанії, що доставляють електроенергію від виробника до споживача. В Україні вона зношена в середньому на 70%, а термін її експлуатації перевищує 40 років, при тому, що навантаження постійно збільшується. Звідси – перепади напруги та періодичні відключення світла.
 
До того ж, обленерго працюють за принципом покриття витрат, і отримують лише 1% як прибуток. Це спонукає монополістів з обленерго завищувати свої витрати, замість того, щоб дбати про енергоефективність.
 
Нове ж регулювання передбачає, що обленерго гарантовано отримуватимуть прибуток, який залежатиме від загальної вартості активів. Причому для активів, як нових, що тільки будуть створені, так і старих (це якраз ті, що зношені на 70%), встановлюється новий рівень прибутковості – у 12,5%.
 

Передбачається, що завдяки гарантованому прибутку вдасться модернізувати інфраструктуру обленерго, залучивши інвестиції, а це сприятиме зменшенню втрат, в чому і мають бути зацікавлені постачальники. 

Шукайте де замовити натяжні стелі? Замовте установку натяжних стель в компанія «MegaSteli», скориставшись сайтом megasteli.com.ua.Професійно виконана робота задовольняє запити будь-якого скептика.

 
Коментарі (0)