ГоловнаДовідникДовідник ЖКГНадання роз'яснень Нацкомпослуг про ціну на газ для категорій споживачів

Надання роз'яснень Нацкомпослуг про ціну на газ для категорій споживачів

До категорії споживачів "населення" відносяться споживачі, що проживають в будинках житлового фонду незалежно від відомчого підпорядкування

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

Надання роз'яснень Нацкомпослуг про ціну на газ для категорій споживачів

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (далі - Комісія), у межах своїх повноважень повідомляє наступне.

Відповідно до статті 4 Житлового кодексу Української РСР( 5464-10 ) жилі будинки, а також жилі приміщення в інших будівлях, що знаходяться на території Української РСР, утворюють житловий фонд.

Житловий фонд включає: жилі будинки і жилі приміщення в інших будівлях, що належать державі (державний житловий фонд); жилі будинки і жилі приміщення в інших будівлях, що належать колгоспам та іншим кооперативним організаціям, їх об'єднанням, профспілковим та іншим громадським організаціям (громадський житловий фонд); жилі будинки, що належать житлово-будівельним кооперативам (фонд житлово-будівельних кооперативів); жилі будинки (частини будинків), квартири, що належать громадянам на праві приватної власності (приватний житловий фонд); квартири в багатоквартирних жилих будинках, садибні (одноквартирні) жилі будинки, а також жилі приміщення в інших будівлях усіх форм власності, що надаються громадянам, які відповідно до закону потребують соціального захисту (житловий фонд соціального призначення).

До житлового фонду включаються також жилі будинки, що належать державно-колгоспним та іншим державно-кооперативним об'єднанням, підприємствам і організаціям. Відповідно до Основ житлового законодавства Союзу РСР і союзних республік( v5150400-81 ) до цих будинків застосовуються правила, встановлені для громадського житлового фонду.

До житлового фонду не входять нежилі приміщення в жилих будинках, призначені для торговельних, побутових та інших потреб непромислового характеру.

Жилі будинки і жилі приміщення призначаються для постійного проживання громадян, а також для використання у встановленому порядку як службових жилих приміщень і гуртожитків. Надання приміщень у жилих будинках для потреб промислового характеру забороняється.

Водночас слід зазначити, що зазначені норми узгоджуються зі статтею 379 Цивільного кодексу України( 435-15 ), відповідно до якої житлом фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, призначені та придатні для постійного проживання в них.

З огляду на зазначене, до категорії споживачів "населення" відносяться споживачі, що проживають в будинках житлового фонду незалежно від відомчого підпорядкування, в кооперативних будинках, у гуртожитках підприємств, організацій, установ та учбових закладів, а також у будинках, квартирах, що належать громадянам на правах приватної власності.

Водночас, жилі будинки реєструються як гуртожитки виключно у порядку та за умов, передбачених Примірним положення про гуртожитки( 208-86-п ), затвердженим постановою Ради Міністрів УРСР від 03.06.86 № 208.

Крім того, слід зазначити, що відповідно до положень Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків"( 500-17 ) прийняття рішення про надання житловим комплексам статусу "гуртожиток" та про надання дозволу на приватизацію жилих і нежилих приміщень таких гуртожитків належить до повноважень органів місцевого самоврядування.

Разом з тим, для суб'єктів господарювання, які виробляють теплову енергію, у тому числі блочних (модульних) котелень, установлених на дахові та прибудованих (виходячи з обсягу природного газу, що використовується для виробництва та надання населенню послуг з опалення та гарячого водопостачання, за умови ведення такими суб'єктами окремого приладового та бухгалтерського обліку тепла і гарячої води), граничний рівень ціни на природний газ встановлено постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 13.07.2010 № 813( v0813227-10 ) на рівні 1309,20 грн. за 1000 м-3 з урахуванням податку на додану вартість, збору до затвердженого тарифу на природний газ у вигляді цільової надбавки, тарифів на транспортування, розподіл і постачання природного газу за регульованим тарифом.

Таким чином, у випадку прийняття органом місцевого самоврядування у відповідності до своїх повноважень рішення стосовно надання вказаним у листі приміщенням статусу "гуртожитку" та за умови забезпечення їх окремим приладовим та бухгалтерським обліком тепла і гарячої води мешканці таких приміщень можуть бути віднесені до категорії споживачів "населення".

Директор департаменту

С.В. Кремена

 
Коментарі (0)