ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Нафтогаз» отримав 60 млрд доларів субсидій за 10 років

«Нафтогаз» отримав 60 млрд доларів субсидій за 10 років

Через різницю в цінах на газ власного видобутку та імпортний, «Нафтогаз» за 10 років отримав близько 60 млрд доларів субсидій з держбюджету. Що б таке в майбутньому не повторювалося, на думку керівництва компанії, потрібно і далі піднімати ціни на газ дл

 

За 10 років НАК отримав з держбюджету у вигляді субсидій близько 60 мільярдів доларів США.

Про це в ході круглого столу «Енергетичні субвенції в Україні і перші результати реформи» сказав Сергій Коновець, заступник голови Правління НАК «Нафтогаз України», повідомляє "Термінал".

За його словами, якщо порахувати різницю між ціною газу власного видобутку і імпортного ресурсу, який закуповує НАК (в 2015 році), то вийде приблизно 33 млрд грн. Це і є ті субсидії, які надаються НАКу.

Згідно з даними, наведеними представником «Нафтогазу», населення в 2005-2015 роках заплатило за газ лише $ 10,9 млрд при загальній вартості спожитого ресурсу $ 64,5 млрд.

Також С. Коновець назвав 3 ефекту від підвищення цін на газ в 2015 році.

Так, представник НАКу впевнений, що підняття цін на «блакитне паливо» у 2015 році для населення призвело до:

економії в минулому році 2 млрд кубометрів газу (крім зменшення споживання за рахунок втрати Криму і зони АТО, а також за рахунок теплої погоди);

зменшення загальної суми субсидій (мінус 1,2 млрд грн сумарних субсидій);

збільшення доходів бюджету на 2,4 млрд грн "за рахунок доходів НАКу і« Укргазвидобування »за мінусом грошових субсидії і компенсації за газ для потреб населення».

«Ми побачимо вже в цьому році значний ефект (від підняття цін на газ - ред.) - Як зменшення споживання, так і зростання надходжень до бюджету», - сказав С. Коновець, зазначивши, що за підсумком 2016 року очікується, що «Нафтогаз »вийде на рівень беззбитковості.

При цьому він підкреслив, що держава повинна обов'язково допомагати субсидіями незахищеним верствам населення.

 

 
Коментарі (0)