ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Нафтогаз» підвищить тариф на транзит газу для Росії

«Нафтогаз» підвищить тариф на транзит газу для Росії

«Нафтогаз України» відповідно до контракту з «Газпромом» має право на перегляд транзитного тарифу і буде вимагати через суд підвищення плати за транспортування газу в Європу через українську територію

«Нафтогаз України» відповідно до контракту з «Газпромом» має право на перегляд транзитного тарифу і буде вимагати через суд підвищення плати за транспортування газу в Європу через українську територію. Про це повідомив комерційний директор «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, передає «Громадське». У НАК пояснюють рішення підвищити тарифи для російської сторони «економічним знеціненням» української газової труби після передбачуваної зупинки транзиту в 2020 році. 

«Нафтогаз в арбітражі буде використовувати положення поточного транзитного контракту з Газпромом, яке дає Нафтогазу право переглядати транзитний тариф, і буде включати в розрахунок цього тарифу прискорену амортизацію і / або економічне знецінення української ГТС як наслідок відсутності транзиту після 2020 року», — повідомив Вітренко. 

Раніше директор компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко заявив, що компанії і уряди країн ЄС відкрито виступають за розширення поставок газу з Росії по транзитних шляхів в обхід України, тому українська газо-транспортна система незабаром може залишитися без транзиту. Це призведе до втрати приблизно 10-15 млрд доларів на рік для українського бюджету. Нагадаємо, канцлер Німеччини Ангела Меркель заявляє, що розглядає проект «Північний потік-2» не так критично, як Київ і виступає за збереження транзиту газу по території України після 2019 року. 

«Нам відомо, що Україна відхиляє цей проект. Я менш критично розглядаю цей проект і виступаю за те, щоб були гарантії у України, щоб Україна зберегла свою транзитну роль », — сказала вона на зустрічі з головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм і главами парламентських фракцій і груп в Києві. Вона зазначила, що переговори по «Північному потоку-2» ведуться і з Росією, і з Єврокомісією. «Мова йде про створення транзитного договору. Ми хочемо, щоб Україна залишилася важливою транзитною країною», — підкреслила А.Меркель.

 

 
Коментарі (0)