ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняНафтогаз планує купувати російський газ лише за «стандартним» контрактом

Нафтогаз планує купувати російський газ лише за «стандартним» контрактом

Відновлення імпорту російського газу відбудеться до кінця зими, якщо Росія прийме стандартні умови його постачання.

Про це на прес-конференції сказав голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, передає Укрінформ.

«Це перший рік, який ми пройшли без російського газу. Якщо російські колеги висловлять бажання прийняти стандартні умови контракту, то, скоріше за все, до кінця цієї зими ми будемо купувати газ у Газпрому і чекатимемо на рішення Стокгольмського арбітражу», - зазначив Коболєв.

Зокрема, за його словами, Нафтогазу вдалося досягнути повної диверсифікації закупок газу, жодний зовнішній постачальник не постачає більше 30% обсягів.

Варто зазначити, що на даний момент НАК «Нафтогаз України», закуповуючи газ у європейських постачальників, зекономив близько $400 млн, починаючи з 2014 року.

Нагадаємо, ПАТ «Укртрансгаз» систематично фіксує зниження тиску у транспортній трубі з боку російської сторони. Для прикладу, в листопаді належний контрактом тиск на ГВС «Писарівка» фіксувався тільки 12 з 30 днів, а на ГВС «Суджа» постійно спостерігалося заниження тиску порівняно з контрактними умовами.

Також як повідомлялося раніше, у січні-жовтні 2016 року імпорт природного газу в Україну скоротився в 1,9 раза (до 7 млрд 872,5 млн куб. м) порівняно з аналогічним періодом минулого року.

 

 
Коментарі (0)