ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Нафтогаз» показав свій фінансовий звіт

«Нафтогаз» показав свій фінансовий звіт

НАК «Нафтогаз» оприлюднив результати діяльності за 2015 рік, згідно з якими компанія отримала чистий збиток в розмірі 25 млрд грн. Втім, менеджмент бачить і плюси: операційний прибуток склав 4,5 млрд грн. Вперше за 6 років.

НАК «Нафтогаз України» опублікувала перевірену аудиторами фінансову звітність компанії як окремої юридичної особи (не консолідовану) за 2015 рік, за результатами якого компанія отримала чистий збиток в розмірі 25,1 млрд грн (за 2014 рік збиток склав 90,0 млрд грн).

В 2015 році компанія зменшила чистий збиток по відношенню до минулого року в 3,6 рази та вперше за 6 років отримала операційний прибуток в розмірі 4,5 млрд грн, незважаючи на те, що реалізація природного газу населенню (для приготування їжі та опалення, в т.ч. через теплопостачальні підприємства) як і в попередні роки була збитковою.

Основними факторами, що обумовили формування позитивного результату від операційної діяльності, стали наступні прибутки в загальному розмірі 28,8 млрд грн:

20,7 млрд грн валового прибутку від надання послуг з транзиту природного газу

8,1 млрд грн. валового прибутку, отриманого від реалізації газу промисловим споживачам, зменшеному на вартість послуг по зберіганню газу та адміністративні витрати.

нафтогаз статистика результат

 

Зазначені прибутки частково в сумі 24,3 млрд грн були зменшені на:

17,4 млрд грн — збитки від реалізації природного газу для потреб населення (для приготування їжі та опалення, в т.ч. через теплопостачальні підприємства) за регульованими цінами, які в 1 кварталі 2015 року були у багато разів нижчі за закупівельну ціну імпортованого газу. При цьому протягом 1 кварталу 2015 року було реалізовано 8,6 млрд куб. м газу для потреб населення з 17,2 млрд куб. м газу загального обсягу, поставленого для потреб населення протягом 2015 року.

Від реалізації природного газу власного видобутку для населення Нафтогаз в 2015 році отримав прибуток в розмірі 8,3 млрд грн. Однак для забезпечення потреб теплопостачальних підприємств для виробництва тепла для населення та частково населення також було реалізовано імпортований природний газ, збитки від реалізації якого склали 25,7 млрд грн.

2,1 млрд грн – збитки, пов’язані з несанкціонованим відбором газу в зоні АТО (в січні – лютому 2015 року)

4,8 млрд грн іншими операційними витратами, зменшеними на доходи (операційні курсові різниці, нарахування резерву на знецінення запасів, збільшення резерву сумнівних боргів, тощо).

 

 
Коментарі (0)