ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Нафтогаз» порахував собівартість українського газу

«Нафтогаз» порахував собівартість українського газу

У «Нафтогазі» порахували собівартість видобутку природного газу. За інформацією компанії, українське «блакитне» паливо обійдеться приблизно в 320 доларів за тисячу кубометрів у 2015 році.

НАК «Нафтогаз України» провела розрахунки собівартості видобутого публічним акціонерним товариством «Укргазвидобування» природного газу і з'ясувала, що економічно обґрунтована собівартість видобутого в 2015 році газу складе 5430 грн за тисячу кубометрів, або на 319,4 дол. за курсом 17 грн за дол. Про це йдеться в інформаційній записці «Нафтогазу», складеній у відповідь на запит Міністерства енергетики та вугільної промисловості, яку НАК надала на запит ZN.UA.

Згідно з документом, при розрахунку економічної собівартості були враховані експлуатаційні витрати, які без амортизації та плати за користування надрами становлять 208 грн за тис. куб. м, і адміністративні витрати, які згідно з розрахунками «Нафтогазу», становлять 19,4 грн за тис. куб. м.
 
Також враховувалися й інші операційні витрати, зокрема, проведення сейсмічних, науково-дослідних робіт, які складають 21,9 грн за тис. куб. м.
 
Як зазначає видання, сьогодні «Нафтогаз» фактично готує грунт для переходу вітчизняного ринку на ринкову ціну газу.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», в Україні добовий відбір природного газу з підземних сховищ зменшився на 23%.
 
Коментарі (0)