ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетика«Нафтогаз» продаватиме газ в Україні за російські рублі

«Нафтогаз» продаватиме газ в Україні за російські рублі

Завдяки цьому вітчизняним підприємствам-експортерам, що поставляють продукцію в Росію, не потрібно буде спочатку продавати на міжбанку свою валютну виручку (для обміну рублів на гривні), а можна буде направляти безпосередньо НАК - для оплати поставок газу

НАК «Нафтогаз Україна» звернулася до НБУ з проханням про видачу і вже отримала індивідуальну валютну ліцензію на проведення розрахунків з контрагентами в рублях. Це дозволить НАКу приймати від українських компаній-споживачів оплату за газ в російській валюті.

Завдяки цьому вітчизняним підприємствам-експортерам, що поставляють продукцію в Росію, не потрібно буде спочатку продавати на міжбанку свою валютну виручку (для обміну рублів на гривні), а можна буде направляти безпосередньо НАК - для оплати поставок газу, повідомило високопоставлене джерело в НБУ.
 
Серед зацікавлених у таких розрахунках експортерах чиновник НБУ назвав металургійні підприємства, компанії легкої та харчової промисловості, а також хімкомбінати.
 
У Нацбанку вважають, що дозвіл «Нафтогазу» купувати рублі безпосередньо в експортерів уже найближчим часом дозволить вдвічі знизити тиск на валютні резерви центробанку.
 
Також в НБУ розраховують, що НАК зможе купувати на українському ринку до половини від тієї суми, яка сьогодні необхідна держкомпанії для розрахунків за поставки газу. А протягом півроку - і зовсім повністю перейти на оплату блакитного палива в рублях. Що дозволить заощадити близько $ 12 млрд з валютних резервів протягом поточного року.
 
Голова правління одного з банків з українським капіталом, які обслуговують сьогодні рахунку НАК, каже, що розрахунки всередині України в рублях приведуть до того, що всі рахунки «Нафтогазу» мігрують в банки з російським державним капіталом.
 
«Тут все дуже просто - експортерам стануть потрібні рублеві кредити для оплати газу, які можна буде залучати під контракти або у вигляді овердрафтів та кредитних ліній. Найбільш дешевий рубль в Україні зможуть привести російські держбанки, які і будуть власниками фінансових потоків «Нафтогазу», - пояснює фінансист.
 
Нагадаємо, раніше глава НБУ Сергій Арбузов повідомив, що центробанк розраховує створити в 2012 році оборот російського рубля в обсязі близько $ 10 млрд. При цьому НБУ має намір перевести російський рубль в першу категорію і використовувати його для формування валютного резерву в 2012 році.
 
Національний банк уже давно обговорює можливість надання російській грошовій одиниці особливого статусу, щоб дозволити банкам інвестувати в рубль на тих же умовах, що і в долари і євро.
 
 
Коментарі (0)