ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняНафтогаз шукає міжнародного партнера для видобутку газу в Україні

Нафтогаз шукає міжнародного партнера для видобутку газу в Україні

Андрій Коболєв веде переговори про партнерство з великими нафтогазовими компаніями

НАК Нафтогаз України веде переговори в Лондоні з низкою великих нафтогазових компаній про участь в розробці існуючих і ще не освоєних газових родовищ в Україні. Про це повідомляє Reuters з посиланням на главу компанії Андрія Коболєва.

За часів Радянського Союзу Україна виробляла близько 70 млрд кубометрів газу в рік, а зараз видобуток становить лише близько 20 млрд кубометрів, зазначає агентство.

На думку Коболєва, у країни є значний потенціал для відновлення обсягу, який був втрачений за останні 50 років. Для цього необхідно ввести в експлуатацію розвідані родовища, а також використовувати поклади сланцевого газу і родовища на шельфі Чорного моря, пояснив він.

За словами глави держкомпанії, до кінця року Нафтогаз планує підписати хоча б одну угоду про партнерство. У наступному році їх вже може бути два, припустив Коболєв.

Відзначається, що минулої зими Україна імпортувала майже 30% споживаного газу, вартість якого для українських споживачів зросла в останні роки з-за девальвації гривні.

МВФ вимагає від Києва підвищити ціни на газ для населення до імпортного паритету, що може означати приблизно 60% збільшення. Це непросте завдання напередодні президентських виборів в наступному році, але без цього МВФ навряд чи виділить Україні транш у розмірі $ 1,9 млрд.

Однак, якщо Київ і МВФ не зможуть домовитися про виділення нової фінансової допомоги, Нафтогазу ймовірно доведеться відкласти свої плани по розміщенню євробондів на суму $ 0,5-1 млрд, повідомив Коболєв.

Раніше повідомлялося, що Укргазвидобування встановила рекорд з видобутку газу.

За даними Укртрансгазу, за 8 місяців 2018 року в Україні було видобуто 13,752 млрд кубометрів газу, що на 0,2% (27,65 млн кубометрів) менше, ніж в аналогічний період попереднього року. З цього обсягу Укргазвидобування здобула 10,138 млрд кубометрів, Укрнафта - 704,1 млн кубометрів, а приватні компанії - 2,91 млрд кубічних метрів газу.

У серпні комерційний директор Нафтогазу Юрій Вітренко заявляв, що в Україні запасів природного газу вистачить ще на 15 років.

Нагадаємо, з листопада 2015 року Україна не купує газ безпосередньо у Росії, проте дія контракту на поставки завершується лише в 2019 році. Імпорт газу здійснюється тільки з території європейських країн.

 

 
Коментарі (0)