ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетика«Нафтогаз» вимагає рівності на газовому ринку

«Нафтогаз» вимагає рівності на газовому ринку

Через виконання функції постачальника пільговим категоріям та гарантованого постачальника «Нафтогаз» наразі є дискримінованим учасником ринку газу. Тож, компанія вимагає рівності умов для реалізації палива для усіх учасників ринку

НАК «Нафтогаз» закликає встановити рівні умови для реалізації газу в Україні для всіх учасників ринку. Про це йдеться у звернення компанії до Секретаріату Енергетичного співтовариства та учасників газового ринку, оприлюдненому на офіційному сайті монополіста.

«Нафтогаз» пропонує встановити прозорі правила реалізації газу на ринку України, виходячи з принципу пропорційності, зокрема пропорційного (а) розподілу зобов’язань з забезпечення природним газом усіх категорій споживачів України (включаючи населення та підприємства з теплопостачання) в умовах державного регулювання цін на природний газ та (б) створення страхового запасу газу в підземних сховищах газу кожним учасником ринку» - йдеться у відкритому листі.

На переконання компанії такі принципи відповідають вимогам європейського законодавства, в тому числі Договору про заснування Енергетичного Співтовариства, ратифікованого Законом України №2787-VI від 15.12.10, а також Директиві 2009/73/ЄС від 13.07.2009 про спільні правила для внутрішнього ринку природного газу.

Водночас необхідність задоволення пропозиції у НАКу мотивують тим, що наразі компанія є дискримінованим учасником ринку газу через накладення на неї обов’язку виконання функції постачальника пільговим категоріям та гарантованого постачальника.

«Умови, що склалися на ринку збуту природнього газу в Україні, наразі не відповідають зазначеним принципам. НАК  зобов’язана повністю забезпечувати потреби пільгових категорій споживачів, які отримують газ по ціні, яка менша ринкової у 2-10 разів» - підкреслюється у листі.
 
Окрім того, у компанії зауважують, що завдяки спеціальному статусу цих категорій споживачів, постачальник не має дієвих механізмів забезпечення вчасних розрахунків.

До того ж, НАК має статус гарантованого постачальника газу для всіх категорій, що означає необхідність інвестувати надзвичайно великий обсяг обігового капіталу в створення страхових резервів газу в підземних сховищах для забезпечення безпеки поставок. В результаті компанія має дефіцит коштів, покриття якого відбувається за рахунок боргового або акціонерного капіталу.

Зауважимо, борг підприємств теплокомуненерго, що виробляють тепло для пільгових категорій споживачів, перед «Нафтогазом», складає 12,4 млрд грн. За 11 місяців цього року компанія продав промисловим споживачам лише близько 3,4 млрд. куб. м. газу.

 
Коментарі (0)