ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Нафтогаз» вимагає відібрати партнера по управлінню ГТС

«Нафтогаз» вимагає відібрати партнера по управлінню ГТС

Україні необхідно до закінчення дії транзитного контракту з "Газпромом" в січні 2020 року знайти стратегічного міжнародного партнера - надійну енергетичну компанію для управління газотранспортною системою (ГТС)

Україні необхідно до закінчення дії транзитного контракту з "Газпромом" в січні 2020 року знайти стратегічного міжнародного партнера - надійну енергетичну компанію для управління газотранспортною системою (ГТС), заявив глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв в ході дискусії про український газотранспортний маршруті після 2019 року в Брюсселі.

"І коли контракт з" Газпромом "закінчиться, українською системою буде управляти надійна енергетична компанія", - описав він оптимальний, на його думку, варіант.

А.Коболев зазначив, що крім іншого прихід такого європейського партнера унеможливить повернення корупції в газовому секторі.

Глава "Нафтогазу" закликав Єврокомісію надати максимальну підтримку в пошуку і залученні такого партнера. Згідно представленої їм презентації, це може бути зроблено вже в липні цього року з тим, щоб витратити час до січня 2020 року на структурування партнерства або консорціуму.

Він нагадав, що раніше Верховна Рада прийняла революційний закон, який дозволяє залучати такого належного іноземного партнера в капітал системного оператора на умовах до 49%, хоча можливий і варіант тільки управління. На думку А.Коболева, опція володіння до 49% в операторі є найбільш оптимальною для партнера і України, проте без включення до складу такого оператора дорогих і не таких вигідних газових сховищ.

У зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу щодо спору з "Газпромом" глава "Нафтогазу" оцінив можливості створення такого оператора в рамках анбандлінга до 2020 року як малоймовірні, оскільки вони загрожують припиненням транзиту російського газу в Європу.

"Після 2019 року року в нас більше опцій", - підкреслив він.

Серед трьох представлених варіантів він виділив закупівлю "Газпромом" потужностей ГТС у незалежного системного оператора (ISO). У разі відмови російської монополії від такої закупівлі, європейські покупці можуть спробувати купувати російський газ безпосередньо на російсько-українським кордоном і самі закуповувати потужності української ГТС у ISO.

У той же час А.Коболев повідомив, що йому відомо про як мінімум двох подібних спробах європейських компаній обговорити таку можливість з "Газпромом", які завершилися безрезультатно.

Глава "Нафтогазу" зазначив, що ключовим при обговоренні транзиту з 2020 року є його здійснення в рамках законодавства України і ЄС і ув'язка транзитних доходів з витратами. Відповідно до такого підходу, необхідна виручка повинна складати мінімум $ 3 млрд в 2018-2017 роках, а поточний тариф може бути $ 2,4 за 1000 куб. м на 100 км при транспортуванні 110 млрд куб. м газу в рік, що нижче, ніж дають інші компанії, в тому числі "Газпром", при довгостроковій продажу потужностей при інших належних умовах.

Як повідомлялося, Міненерговугілля 28 грудня 2017 офіційно запросило потенційних партнерів з управління ГТС країни до попередніми консультацій. Про таке інтерес поінформували 10 компаній: Eustream (Словаччина), Snam (Італія), Gazunie (Голландія), GRTgaz (Франція), GAZsystem (Польща), Desfa (Греція), Reganosa (Іспанія), Verbunddnelz Gaz AG (Німеччина), Fluxys (Бельгія), Transgaz (Румунія).

Віце-прем'єр Володимир Кістіон потім повідомив, що Україна сформує умови конкурсу відбору партнера по управлінню ГТС до квітня. Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович після зустрічі з прем'єром Володимиром Гройсманом 25 травня закликав Україну оголосити такий конкурс якомога швидше.

 

 
Коментарі (0)