ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГ«Нафтогаз» «заробить» на українцях з підвищенням тарифів

«Нафтогаз» «заробить» на українцях з підвищенням тарифів

Тарифи на природний газ для населення НАК «Нафтогаз» розрахував з вигодою для себе. Адже українці користуються «вітчизняним» газом, однак платять за нього як за імпортний.
Тарифи на так званий пільговий газ від «Нафтогазу» в об’ємі 6,8 млрд кубометрів є недостовірними. Адже, «блакитне» паливо, яке надходить до громадян для обігріву приватних будинки чи приготування їжі – газ вітчизняного видобутку. Про це заявив експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук, передає «Голос Столиці».
 
За словами експерта, НАК приєднав майже 7 млрд кубометрів газу до теплокомуненерго, які використовують імпортоване паливо.
 
«Якщо всі ці дискусії стосуються того, чому газ, собівартість якого вже з усіма — з транспортною складовою, інвестиційною — складає 2500 гривень, а ми будемо платити навіть 3600 гривень за так званий пільговий обсяг і 7200... тобто фактично в півтора і в три рази більше, ніж та ціна, яку «Укргазвидобування» спокійно було готове прийняти. За ці гроші, які будуть отримані додатково «Нафтогазом» за рахунок населення, будуть оплачувати субсидії людям, які не зможуть потягнути таку ціну, і другий момент — «Нафтогаз» просто буде закривати свою фінансову діру, яка виникає від поставок цього так званого дешевого газу для теплокомуненерго», - заявив експерт.
 
Як заявив Юрій Корольчук, «Нафтогаз» розрахував тариф таким чином, що у норму споживання 200 куб. м «вписуються» лише 8 млрд кубометрів. Отже, за інші 6 млрд куб. м газу люди, які перевищили встановлені ліміти платитимуть необґрунтовану ціну – 7200 грн.
 
«У них вийшло 46%, а звідки така цифра? Тому що вони туди приєднали обсяг теплокомуненерго, тобто сім мільярдів теплокомуненерго і 14 мільярдів кубометрів, які споживає населення. Вийде така ситуація, що населення буде змушене платити за такою пільговою ціною набагато менше. Насправді люди будуть платити більше, десь 60% від спожитого газу вони будуть змушені оплачувати за високою ціною понад пільговий пакет 200 кубів», - сказав експерт.
 
 
На думку експерта, попередня система розрахунку тарифів на газ для населення була більш ефективною, адже передбачала розподіл споживачів на кілька груп. Відповідно до того, скільки людина використала газу, вона відносилась до тої чи іншої категорії.
 
«Раніше у нас було три групи споживачів. З усім урахуванням прибутків «Нафтогазу» і «Укргазвидобування» ця ціна мала б бути 2500 гривень до якоїсь категорії, яка б споживала... на мою думку, був оптимальний варіант, коли було 2500 кубів, так звана перша категорія, яка споживала. Це був обґрунтований, нормальний варіант. І, власне, все, що вище — там вже можна дійсно використовувати цифру і 3600 гривень, і навіть 6000 гривень, тому що якщо людина споживає більше газу, то відповідно вона може його оплачувати», - зауважив пан Корольчук.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, фінансування державою НАК «Нафтогаз України» знизилося з 10 млрд дол. у 2014 році до 1,5 млрд дол. у 2015 році. Уряд переходить від субсидування енергетичного сектора до субсидування тих, хто дійсно цього потребує найбільше.
 
Коментарі (0)