ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаНафтогазу передадуть пакети акцій шести підприємств теплокомуненерго - АМКУ

Нафтогазу передадуть пакети акцій шести підприємств теплокомуненерго - АМКУ

Антимонопольний комітет України дозволив передати НАК "Нафтогаз України" пакети акцій шести підприємств теплокомуненерго за умови виконання поведінкових зобов'язань
Антимонопольний комітет України дозволив передати НАК "Нафтогаз України" пакети акцій шести підприємств теплокомуненерго за умови виконання поведінкових зобов'язань, про це повідомила пресслужба АМКУ. 
 
Комітет дозволив передати до статутного капіталу Нафтогазу пакети акцій АТ «Дніпровська ТЕЦ», АТ «Криворізька ТЕЦ», ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ», АТ «Херсонська ТЕЦ», АТ «Одеська ТЕЦ», АТ «Сєвєродонецька ТЕЦ», що забезпечує перевищення 50% голосів вищих органів управління товариств. 
 
Дані підприємства здійснюють виробництво, транспортування та постачання теплової енергії для потреб споживачів, а також виробництво (генерації) та постачання електричної енергії. Враховуючи, що після концентрацій сукупна частка Групи Нафтогаз та об'єктів придбання контролю на ринку електричної енергії становитиме менше 1%, Комітет встановив, що ці концентрації не призводять до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на ринку. 
 
Територіальні межі здійснення господарської діяльності підприємств визначаються та обмежуються місцем розташування мереж, якими здійснюється транспортування теплової енергії у містах Сєвєродонецьк, Одеса, Кривий Ріг, Херсон, Миколаїв та Кам'янське. Отже, заявлені концентрації не призводять до структурних змін попиту та/або пропозиції на ринках теплової енергії на територіях, де розташовані ці підприємства. Водночас, при розгляді справ АМКУ зосередив увагу на ринку природного газу, оскільки він є сировиною для виробництва теплової та електричної енергії шести згаданих теплоелектроцентралів. 
 
Група Нафтогаз здійснює діяльність, зокрема, і з видобутку та реалізації природного газу. Наразі в Україні діє положення про покладання спеціальних обов'язків на суб'єктів ринку природного газу щодо особливостей постачання газу виробникам теплової енергії (ПЗГ). Відповідно до положення, такі спецобов'язки покладено на суб'єктів господарювання Групи Нафтогаз. 
 
У той же час, після припинення дії положення про спецобов'язки (з 1 серпня 2022 року) та у разі відсутності інших рішень Кабінету Міністрів існує ризик порушення Нафтогазом вимог конкурентного законодавства. Зокрема у вигляді усунення або обмеження конкуренції для інших постачальників природного газу. 
 

Нафтогаз заявив про готовність взяти на себе зобов'язання, що усувають потенційно негативний вплив концентрації на конкуренцію. Зобов'язання передбачають, що Нафтогаз та його підвідомчі підприємства не перешкоджатимуть придбанню цими теплокомуненерго газу на конкурентних засадах після припинення дії ПСО. Про виконання зобов'язань НАК «Нафтогаз України» має звітувати перед Комітетом щорічно до 1 квітня протягом трьох років після скасування ПСО. 

 
Коментарі (0)