ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняНаглядова рада «Нафтогазу» роз'яснив, чому не підтримує звільнення Коболєва

Наглядова рада «Нафтогазу» роз'яснив, чому не підтримує звільнення Коболєва

У наглядовій раді також нагадали раніше озвучену пояснення отриманого за підсумками 2020 року збитку, який був зазначений причиною звільнення Коболєва

 

Незалежні члени наглядової ради НАК "Нафтогаз України" перед складанням повноважень в листі прем'єр-міністру України Денису Шмигаль вказали на порушення стандартів корпоративного управління при звільненні глави правління компанії Андрія Коболєва. Про це повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Ми не можемо підтримувати радянські методи, якими наглядова рада позбавляють компетенції на невеликий час для того, щоб змінити голову правління. І все це сталося на підставі одного і того ж рішення загальних зборів акціонерів в день, коли наглядова рада не мала повноважень. Це просто знущання над основними практиками корпоративного управління ", - йдеться в листі за підписом незалежних членів НС" Нафтогазу ".

У наглядовій раді також нагадали раніше озвучену пояснення отриманого за підсумками 2020 року збитку, який був зазначений причиною звільнення Коболєва, згідно з яким без урахування списаного резерву сумнівних боргів і компенсації за виконання покладених КМУ на компанію спеціальних обов'язків (ПСО) нормалізована прибуток "Нафтогазу" становить 3, 2 млрд грн. При цьому компанія за підсумками року направила до бюджету 141 млрд грн, що становить близько 13% загальних надходжень.

"Сумнівні борги переважно включають заборгованість, по-перше, регіональних газопостачальних компаній, які не платять за газ, отриманий до скасування режиму ПСО для побутових споживачів, і, по-друге, від теплокомуненерго, які зазнали впливу несприятливих економічних умов, в результаті чого повільно платять свої борги ", - пояснили члени НС.

Незалежні директора "Нафтогазу" також вказали на наявність конфлікту інтересів у новопризначеного голови компанії Юрія Вітренка, оскільки він перед призначенням обіймав посаду міністра енергетики, тоді як чинне законодавство забороняє працевлаштування осіб, уповноважених на виконання функцій держави, в компаніях, на які вони мали вплив.

"Єдина наша рекомендація полягає в тому, щоб уряд і президент вивчили шляхи оперативного усунення наслідків шкоди, заподіяної компанії та репутації країни з точки зору корпоративного управління. Існує ризик, що ціна такої шкоди буде набагато вище, ніж фінансовий збиток 2020 року, який Нафтогаз був змушений відобразити для належного застосування вимог МСФЗ ", - резюмували члени НС НАК.

 

 

 
 
Коментарі (0)