ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаНардепи оскаржують у суді окремі положення закону "Про альтернативні джерела енергії"

Нардепи оскаржують у суді окремі положення закону "Про альтернативні джерела енергії"

На розгляд Суду надійшло конституційне подання 47 народних депутатів щодо оскарження окремих положень закону "Про альтернативні джерела енергії" і закону "Про ринок електричної енергії"
На розгляд Суду надійшло конституційне подання 47 народних депутатів щодо оскарження окремих положень закону "Про альтернативні джерела енергії" і закону "Про ринок електричної енергії", про це повідомила пресслужба Конституційного суду України.
 
"Суб’єкт права на конституційне подання заперечує окремі положення абзаців першого - четвертого частини другої, частини третьої, частин шостої - дев’ятої, частин дванадцятої - двадцять другої, частини двадцять шостої, частин двадцять восьмої - тридцять третьої статті 9-1, положень статті 9-2 Закону України -"Про альтернативні джерела енергії" від 20 лютого 2003 року № 555-IV, та положень частин другої, четвертої, пункту 3 частини дев’ятої статті 65 Закону України "Про ринок електричної енергії" від 13 квітня 2017 року № 2019-VIII», - йдеться у повідомленні.
 
У КСУ вважають, що вказані положення призводять до непомірних витрат з державного бюджету та його розбалансування.
 
Нагадаємо,  законопроєкт про зниження "зеленого" тарифу розроблений на виконання умов меморандуму між Урядом та "зеленими" інвесторами.
 
Нещодавно парламент підтримав рішення про скорочення строків подачі поправок до другого читання до проєкту закону. Втім, до Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКГ уже надійшло понад тисячу правок.
 
Подачі законопроєкту до Верховної Ради передував меморандум з виробниками ВДЕ. За його умовами, передбачаються зменшення тарифів на 15% для СЕС та на 7,5% для ВЕС, також зупинка реалізації PrePPA договорів для сонячної генерації, перехід до аукціонної моделі для визначення тарифу з 1 липня. Вітрова енергетика збереже можливість реалізувати договори з гарантованим "зеленим" тарифом, які були підписані раніше, адже таких проєктів небагато.
 
Коментарі (0)