ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГНаступного року газ подорожчає до $ 132

Наступного року газ подорожчає до $ 132

Середня вартість газу на найбільшому європейському хабі TTF в поточному році складе 88,3 долара за тисячу кубометрів, а в 2021-м - 132,4 долар

Середня вартість газу на найбільшому європейському хабі TTF в поточному році складе 88,3 долара за тисячу кубометрів, а в 2021-м - 132,4 долара.

Такий прогноз дало агентство Fitch, на доповідь якого посилається РІА Новини.

У 2022 році ціна виросте до 177 доларів, а далі і на найближчі роки - до 194 доларів.

У середу, 29 липня, газ на хабі TTF коштує 56 доларів за тисячу кубометрів. На ціну впливає як сезон (влітку газ максимально дешевий), так і надлишок пропозиції. Остання обставина зумовлено наслідками пандемії коронавируса і високим рівнем заповнювання сховищ.

Агентство припускає, що скорочення поставок зрідженого природного газу (СПГ) з США і трубопровідного газу з Росії, а також відновлення економіки дозволять паливу відійти від мінімумів до зими.

У довгостроковій перспективі Fitch очікує зростання ролі газу в світовому енергобалансі за рахунок відмови країн від вугілля і збільшення попиту на електроенергію. До цього призведе в тому числі популярність електромобілів. Попит на газ дадуть Азія, Африка та Латинська Америка. Нинішній надлишок пропозиції завершиться тільки в 2023-2025 роках, вважають експерти.

Раніше Fitch опублікував прогноз за цінами на нафту. На думку експертів агентства, ціна нафти марки Brent в 2021 році може вирости до близько $ 45 за барель в середньому по році, а у 2022 році - до $ 53 за барель.

 

 
Коментарі (0)